Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рок за пријаву на К О Н К У Р С „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“ продужен до 20. јануара

Рок за пријаву на К О Н К У Р С „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“ продужен до 20. јануара
Датум објаве: 12.01.2016 12:14 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке информише заинтересоване кандидате да је Конкурс за учешће на програму „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“ продужен до сриједе, 20. јануара, до 12:00 сати. Првобитан рок био је четвртак, 14. јануар. Разлог продужетка је велико интересовање и рок који се у великој мјери поклопио са новогодишњим и божићним празницима.

Напомињемо да је неопходно да кандидати који потребну документацију у продуженом року буду слали путем посте, исту пошаљу скенирану и електронским путем на адресу: Министарство науке, Римски трг 46, 81000 Подгорица (са назнаком: за програм „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“).

На основу Споразума између Владе Црне Горе и Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) потписаног 01. октобра 2007. године, а у складу са договором постигнутим у ЦЕРН-у приликом посјете црногорске делегације овој Институцији у децембру 2014. године, и посјете делегације ЦЕРН-а Црној Гори, током фестивала “Отворени дани науке” у септембру 2015. године, Министарство науке објављује

 

К О Н К У Р С

за учешће на програму „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“

1. Предмет Конкурса

Студентска љетња школа ЦЕРН-а одржава се сваке године у трајању од 8-13 недјеља током јула и августа и обухвата теоретску обуку, учешће на радионицама, семинарима, изложбама као и експериментални рад.

Предмет овог Конкурса је селекција четири кандидата од стране Министарства науке, од којих ће ЦЕРН извршити финалну селекцију и у сарадњи са Министарством науке финансирати кандидате са правом учешћа на програму „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“, у трајању од 8 недјеља.

Најбољи црногорски студенти имаће прилику да се укључе у свакодневни рад ЦЕРН-ових великих истраживачких тимова који реализују интердисциплинарна истраживања, слушају предавања, посјете ЦЕРН-ове лабораторије и постројења, као и опрему којом располаже ова институција, учествују на радионицама с научницима који су лидери у својим областима истраживања.

Право учешћа имају студенти из сљедећих области:

• физике и
• инжењерских наука/ИЦТ.

Право учешћа за област физике имају студенти Универзитета Црне Горе – Природно-математичког факултета (Студијског програма за физику); право учешћа за област инжењерских наука/ИЦТ имају студенти Универзитета Црне Горе – Електротехничког факултета, Универзитета Доња Горица - Факултета за информационе системе и технологије и Универзитета Медитеран – Факултета за информационе технологије.

2. Неопходни услови за аплицирање

Кандидат мора да испуњава сљедеће услове:

а. Да је црногорски држављанин;
б. Да је студент треће/четврте/пете године студија (студент на бацхелор или мастер студијама) на једном од сљедећих факултета: Универзитет Црне Горе – Природно-математички факултет (Студијски програм за физику); Универзитет Црне Горе – Електротехнички факултет, Универзитет Доња Горица - Факултет за информационе системе и технологије и Универзитет Медитеран – Факултет за информационе технологије;
ц. Да до сада није учествовао на овој или сличним школама и програмима које организује ЦЕРН, односно да у претходном периоду није био ангажован у ЦЕРН-у у периоду дужем од три мјесеца; и
д. Да одлично познаје енглески језик (ниво Б2), док је знање француског језика пожељно.

3. Финансијски оквир

Министарство науке и ЦЕРН покриће трошкове учешћа изабраних кандидата и то:

а. Путне трошкове;
б. Трошкове боравка и смјештаја за вријеме трајања Студентске Љетње школе (90 швајцарских франака по дану).

4. Процедура пријављивања и селекција кандидата

 Заинтересовани кандидати дужни су да доставе:

• Увјерење о црногорском држављанству (или овјерену копију биометријске личне карте);
• Потврду о студирању са транскриптом оцјена;
• ЦВ – Еуропасс форма на енглеском језику;
• Два писма препоруке на енглеском језику;
• Транскрипт оцјена на енглеском језику; и
• Потврду о знању енглеског језика (и француског језика уколико посједује знање истог).

Наведена документација подноси се у штампаној форми Министарству науке, најкасније до 20. јануара 2016. године, до 12х, на адресу: Министарство науке, Римски трг 46, 81000 Подгорица (са назнаком: за програм „Студентска љетња школа ЦЕРН 2016“). Напомињемо да је неопходно да кандидати који потребну документацију у продуженом року буду слали путем посте, исту пошаљу скенирану и електронским путем.

Министарство науке образоваће Комисију за избор кандидата, која ће размотрити достављене пријаве и утврдити приједлог за Министарство.

Министарство науке дужно је да одабере четири кандидата. Након тога, изабрани кандидати дужни су да се региструју електронским путем, на званичној страници ЦЕРН-а, до 27. јануара 2016. године, до 24 часа, и према добијеним инструкцијама пошаљу тражене информације. Финални избор кандидата извршиће ЦЕРН, до краја априла 2016. године.

Контакт особа у Министарству науке је мр Дарко Петрушић, помоћник министра и национална контакт особа за сарадњу са ЦЕРН-ом, тел: 020 234 148,
е-маил: дарко.петрусиц@мна.гов.ме