Manja slova Veća slova RSS
>

Završen drugi ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020

Završen drugi ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020
Datum objave: 19.05.2017 13:27 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo naukeMinistarstvo nauke u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovalo je u periodu od 15 - 19. maja 2017. godine drugi ciklus treninga, od ukupno šest, za unapređenje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ (2014-2020).
Petodnevnu obuku su pohađali predstavnici naučno-istraživačkih ustanova (Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore i Zavoda za metrologiju), univerziteta (Univerzitet „Mediteran“), te predstavnici malih i srednjih preduzeća (Wind d.o.o).

Obuka se sastojala od osam modula: struktura institucija koje apliciraju, menadžment projekta, struktura programa H2020, priprema projektnog prijedloga, proces pripreme, pisanje projektnih prijedloga, evaluacija projektnih prijedloga i proces realizacije projekta.

U toku obuke, koju su sproveli eksperti konsultantske firme IBF iz Brisela Alex Percy Smith I Jacek Gajewski, prisutni su imali priliku da se bliže upoznaju sa novim konceptom promocije ovog programa na nacionalnom nivou.

Mrežu nacionalnih kontakt osoba za tematske oblasti je predstavila Branka Žižić, nacionalna koordinatorka za program “Horizont 2020”, a polaznici obuka su dobili više informacija o aktivnostima na realizaciji COST programa (EU program saradnje u oblasti nauke i tehnologije), koje je predstavila nacionalna kontakt osoba Milena Milonjić.

Učesnici su veoma zadovoljni obukama i prema njihovim riječima stekli su korisna znanja i vještine neophodne za apliciranje i pravilnu izradu projektnih ideja.

Obuka je realizovana u sklopu IPA i Finansijske perspektive 2008-13, Komponenta IV-Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012 - 2013. godina, kroz koji se i realizuje Okvirni ugovor „Jačanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020”.
Treći i četvrti ciklus obuka su planirani za jun 2017. godine i to: treći za period od 05-09. juna a četvrti za period od 26 - 30. juna 2017. godine.