Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović sa čelnicima Agencije IAEA: Podrška Inicijativi za osnivanje međunarodnog instituta

Ministarka Damjanović sa čelnicima Agencije IAEA: Podrška Inicijativi za osnivanje međunarodnog instituta
Datum objave: 20.09.2017 12:57 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeMinistarka nauke dr Sanja Damjanović razgovarala je danas u Beču sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Nj.E. Jukijom Amanom (Yukiya Amano). Sastanku sa čelnikom Agencije prethodili su razgovori sa njegovim zamjenicima: Aldom Malavasijem, nadležnim za nuklearne nauke i aplikacije i Dazuom Jangom (Dazhu Yangom) nadležnim za oblast Tehničke saradnje.

U razgovorima ministarke Damjanović sa čelnim ljudima Agencije učestvovali su i: Martin Krause (Martin Krause), direktor Odsjeka za Evropu u Departmanu za Tehničku saradnju, Ralf Bernd Kajzer (Ralf Bernd Kaiser), šef Odsjeka za nauke iz oblasti fizike i hemije Odjeljenja za nuklearne nauke i aplikacije, David Ozborn (David Osborn), direktor Laboratorije IAEA za životnu sredinu u Monaku, Ku Liang (Qu Liang), direktor Odsjeka za primjenu nuklearnih tehnika u oblasti poljoprivrede i hrane i Džejn Gerardo Abaja (Jane Gerardo Abaya), šef Odeljenja za Aziju i Pacifik Departmana za tehničku saradnju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim nivom saradnje Crne Gore i Agencije, potvrđujući spremnost za njeno dalje produbljivanje i proširenje. U središtu razgovora ministarke Damjanović sa visokim zvaničnicima Agencije je bio regionalni projekat za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji je inicirala Crna Gora. Ministarka Damjanović je prezentovala osnovne parametre, ciljeve i planiranu dinamiku realizacije projekta afirmišući njegov višestruki značaj za cijeli region.

Generalni direktor Agencije Amano, kao i njegovi prvi saradnici, pozdravili su jasnu viziju, ciljeve, demonstrirani entuzijazam i kvalitet ekspertize u vezi sa svim ključnim aspektima projekta. Posebno je naglašen značaj već generisane političke podrške u regionu, kao i impresivan napredak koji je već ostvaren u koncipiranju naučnih i tehničkih komponenti projekta.

Zvaničnici Agencije su izrazili punu podršku i spremnost da od početka obezbijede potrebnu tehničku podršku projektu, koja se prije svega odnosi na programe obuke mladih istraživača i inženjera, u cilju izgradnje neophodne ekspertize za buduće upravljanje sofisticiranom tehnologijom. Takođe, bilo je riječi i o drugim oblicima ekspertke podrške, sa posebnim osvrtom na međunarodni projekat SESAME u Jordanu koji je obuhvatio devet zemalja, a u čijoj je realizaciji Agencija imala jednu od ključnih uloga.

Ministarka Damjanović je informisala sagovornike o planiranom održavanju Naučnog Foruma na Međunarodnom centru za teorijsku fiziku (ICTP) u Trstu, u januaru 2018. godine. Ona je u ovom dijelu izrazila očekivanja da će Agencija, zajedno sa UNESCO-om, biti pokrovitelj ovog Foruma, što su visoki predstavnici Agencije potvrdili i sa zadovoljstvom prihvatili poziv da učestvuju na Forumu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo izuzetno korisnim i sadržajnim razgovorima i potvrđena spremnost za nastavak saradnje u realizaciji ovog značajnog projekta, kao i drugih programa i aktivnosti od važnosti za Crnu Goru. 

Ministarstvo nauke