Manja slova Veća slova RSS
>

Jovana Jovanović dobitnica “Dunavske nagrade za najboljeg mladog naučnika 2017”

Jovana Jovanović dobitnica “Dunavske nagrade za najboljeg mladog naučnika 2017”
Datum objave: 13.11.2017 09:07 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Mr Jovana Jovanović dobitnica je ovogodišnje “Dunavske nagrade za mladog naučnika 2017” za Crnu Goru, koju dodjeljuje Austrijsko Federalno Ministarstvo nauke, istraživanja i ekonomije i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu.
Ministarstvo nauke
Nagrada se dodjeljuje mladim naučnicima sa izuzetnim rezultatima u oblasti istraživanja kojom se bave, a koji su značajni u kontekstu Dunavskog regiona. Ove godine 14 mladih naučnika su dobitnici ove nagrade – po jedna nagrada je dodijeljena za svaku zemlju koja je uključena u EU Strategiju za Dunavsku region.

Jovana Jovanović je pred odbranom doktorske teze na Univerzitetu "Union Nikola Tesla" u Beogradu, na Fakultetu za graditeljski menadžment. Objavila je 22 rada u inostranim časopisima i konferencijama, od kojih su 2 rada na SCI listi. Jedan od radova, na kome je prvi autor, objavila je u časopisu Energy and Buildings, Elsevier, sa impakt faktorom 4.067. Tokom studija usavršavala se na Univerzitetu u Gracu, Austrija (2012/13), studijski program Industrial Ecology. Takođe, boravila je na doktorskim istraživačkim studijama na Čangša Univerzitetu nauke i tehnologije, Faculty of Energy and Power Engineering, Kina, po osnovu dvije stipendije - Čangša Univerziteta i Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Rukovodilac je dva COST projekta i saradnik na Tempus projektu. Član je u tri odbora međunarodnih naučnih konferencija. Govori, čita i piše engleski, kineski, njemački, italijanski i francuski jezik. Služi se ruskim jezikom.

Ceremonija dodjele Dunavske nagrade upriličena je na Sveučilištu u Zagrebu, 09.11.2017. godine.

Dobitnici Dunavske nagrade za najboljeg mladog naučnika 2017 pozvani su od strane Evropske komisije da obidju Udruženi istraživački centar u Ispri, Italija početkom 2018. godine i predstave rezultate svog naučno-istraživačkog rada.