Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora postala punopravni član prestižne Evropske organizacije za molekularnu biologiju

Crna Gora postala punopravni član prestižne Evropske organizacije za molekularnu biologiju
Datum objave: 27.11.2017 18:45 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

  
Crna Gora je postala svečano punopravni član Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) sa centrom u Njemačkoj, odlučeno je nakon zvaničnog glasanja na Savjetu EMBC 27. novembra u Hamburgu. Crnogorsku delegaciju je predvodila ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Na sastanku Savjeta EMBC i EMBL 27. i 28. novembra u Hamburgu, Njemačka, aplikaciju Crne Gore za punopravno članstvo su predstavili ispred Ministarstva nauke ministarka dr Sanja Damjanović i doc. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Tokom prezentacije urađen je osvrt na sistem edukacija i obuka za naučnike u Crnoj Gori, kao i planove za budući razvoj naučnih politika iz oblasti molekularne biologije i molekularne medicine. Na Savjetu su predstavljeni primjeri projekata koji se trenutno sprovode na univerzitetima u Crnoj Gori, kao i projekti koji su u fazi planiranja. Delegati su odgovarali na pitanje investiranja u nauku i istraživanje, te broju naučnika koji mogu raditi u ovim prestižnim naučnim organizacijama.
  
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
  
Ministarka Damjanović je upoznala članove Savjeta sa trenutnim aktivnostima Ministarstva nauke Crne Gore, Regionalnim projektom – upostavljanje naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope i pristupanjem u punopravno članstvo na CMS eksperimentu u CERN-u. Učešće u EMBO i EMBL organizacijama upravo bi omogućilo da se izgradi ekspertiza za prvu opciju Instituta – „Synchroton light source“, a koja je usko povezana sa njihovim oblastima.

U tom kontekstu, ministarka je naglasila da Crna Gora želi da se priključi EMBO i EMBL jer su internacionalizacija, kao i pristupanje međunarodnim organizacijama i eminentnim naučnim institucijama prioriteti Ministarstva, što će povećati učešće u programu EU Horizont 2020, uticati na smanjenje odliva talenata, kao i pospješiti otvaranje startapova.
  
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
   
Doc. dr Danilo Mrdak je tokom prezentacije istakao da članstvo u EMBO pruža priliku da se istraživači iz Crne Gore povežu sa najboljim evropskim laboratorijama i timovima koji u njima rade, te zajedno konkurišu za evropske projekte iz ovih oblasti.

Najveću korist imaće studenti doktorskih studija koji će moći da pohađaju EMBL I EMBO programe obuka. EMBL i EMBO pružaju mogućnost pohađanja doktorskih i postdoktorskih studija, kao i aktivno uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će našim naučnicima omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine.

Mladim naučnicima dostupne su EMBO stipendije za postdoktorska istraživanja. Preko sto naučnika takođe svake godine ima priliku da bude korisnik kratkoročnih stipendija EMBO-a, nakon kojih u laboratorijama u matičnim institucijama mogu da koriste novostečene vještine i znanja i budu kontakt osoba za saradnju sa EMBO. Takođe, EMBO nudi i program Mladih istraživača EMBO, koji je započeo 2000. godine. EMBO mladi istraživači se biraju na godišnjem nivou, a 73 aktuelna člana, zajedno sa 384 bivših članova programa i primalaca EMBO grantova, čine mrežu vodećih naučnika u Evropi.

Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija. Evropska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja preko 1.700 naučnika iz Evrope, a glavni ciljevi su podrška talentovanim istraživačima, razmjena naučnih informacija, i pomoć u izgradnji evropskog istraživačkog okruženja gdje naučnici mogu da rade na svojim istraživanjima.

MINISTARSTVO NAUKE