Manja slova Veća slova RSS
>

Naučni forum u Trstu: Podrška Inicijativi za osnivanje Instituta

Naučni forum u Trstu: Podrška Inicijativi za osnivanje Instituta
Datum objave: 25.01.2018 14:12 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke    


Video Ministarka nauke Sanja Damjanović na Naučnom forumu - kadrovi

Video: Ministarka nauke Sanja Damjanović na Naučnom forumu - izjava 

Video: Generalni direktor Direktorata za istražvanje i inovacije EK Robert Jan Smits - izlaganje 

Naučni forum pod naslovom ‘Forum on New International Research Facilities in South East Europe’, koji organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim institutom iz Trsta “Abdus Salam - ICTP”, svečano je otvoren danas u Trstu. Doborodošlicu je poželio profesor Hervig Šoper, tvorac inicijative i nekadašnji generalni direktor CERN-a.

-Ovo je poseban dogođaj i Forum je kulminacija našeg ogromnog truda koji smo uložili u 2017. godini na političkoj i naučnoj sceni. Pokrenuli smo veliki naučno - tehnološki projekat koji bi donio benefit regionu i učinio da konačno postane konkurentan ostatku Evrope, kazala je ministarka nauke dr Sanja Damjanović, obraćajuću se novinarima u Trstu.

Cilj je, naglasila je ministarka, da ostvarimo dva velika projekta (Četvrta generacija Sinhrotronskog izvora zračenja i Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona) koja jesu različita, ali istovremeno komplementarna i imaju tendenciju da izvrše komplentu transformaciju Regiona. Na tom putu, očekujemo prije svega podršku Evropske komisije.
Ministarstvo nauke
- Svi znamo da je ovom regionu potrebna ekonomska pomoć za stabilizaciju i znamo da je region sada u političkom fokusu Evropske unije. U pitanju je evropski projekat i iz tog razloga čini se mogućim da najveći dio finansiranja dođe upravo iz različitih EU fondova. Od Evropske komisije očekujemo smjernice, kojim putem ići i kako aplicirati za donacije, jer će uskoro biti potrebna izrada glavnih projekata za obje opcije instituta, dodala je ministarka Damjanović.

Prvi benefiti će biti edukacija i obuka kadra, odnosno budućih nosioca projekta, a koje su obećane od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju. Takođe, naredni korak je priprema aplikacije za EU program Marija Kiri, koja će uključiti naučnike iz regiona i obezbijediti im obuke u renomiranim naučnim institucijama širom svijeta.

Generalni direktor Direktorata za istraživanje i inovacije gospodin Robert Jan Smits zahvalio se ministarki Damjanović na naporima da se Inicijativa transformiše u regionalni projekat i kazao da Evropska komisija prepoznaje šta nauka može da učini za ovaj Region.

Jasno je, kazao je direktor Smits, da zemlje regiona žele da ulažu u ekonomiju znanja. Raduje što su zemlje regiona i učesnice najvećeg programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, a koji je poslužio drugim projektima da dobiju novac za izradu glavnih idejnih rješenja i studija izvodljivosti.

On je istakao da je istraživanje moćan alat za nauku i izvrnost i da se jedino na taj način pravi nova generacija mladih istraživača.

Podrška međunarodne agencije za atomsku energiju za edukaciju i trening osoblja uslijediće odmah, svečano je obećao gospodin u svom izlaganju direktor Direktorata za Evropu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Martin Krause.

Agencija IAEA ima preko 100 programa podrške u vidu stipendija, treninga, opreme. Moramo, kazao je Krause, napraviti mlade profesionalce prije uspostavljanja instituta.

-IAEA daje mogućnost mladim ljudima. Želimo da napravimo most između zemalja koje imaju tehnologiju i ekspertizu i one koje to žele da postignu, istakao je Krause.
Projekat mora biti održivi, finansijski isplativ, a za to, saglasni su učesnici Foruma, mora postojati i politička volja.

Ministarstvo naukeDavid Lee, generalni sekretar Evropskog društva fizičara, poručio je na Forumu da je EPS ponosan što učestvuje u ovom događaju i da projekat uspostavljanja međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope oslikava misiju njihovog društva – da samo nauka može biti pokretač razvoja i društvenog progresa.

Ministarka Damjanović je tokom zvanične prezentacije upoznala učesnike sa Inicijativom, te postignutim rezultatima na političkom i naučnom polju. Takođe, ona je najavila da će nakon Foruma uslijediti prvi sastanak Upravnog odbora Međunarodnog instituta, a koji će pratiti dalje aktivnosti i korake neophodnih za realizaciju ovog projekta.

Ivo Šlaus, počasni predsjednik Svjetske akademije nauke i umjetnosti, obratio se prisutnima i kazao da mu je drago što može prenijeti poruku da je upravo znanje najdemokratičnija aktivnost koju imamo, ali da, ma koliko važna otkrića naučna bila, politička dimenzija i politička volja da ih pospješe, od izuzetne je važnosti.

Učesnici Foruma su imali priliku da čuju nešto više o sličnom programu SESAME u Jordanu, koji je otvoren u maju 2017. godine, a koji je okupio devet zemalja Bliskog istoka.
Projekat je predstavio Yasser Khalil, administrativni direktor SESAME.

SESAME projekat je uspio da napravi most između kultura i spriječi odliv talenata, a što je jedna od misija Inicijative za osnivanje međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope, kazao je Khalil i dodao da je internacionalna kooperacija značajna upravo u kontekstu zemalja sa malom naučnom zajednicom, koje imaju limitirane budžete.

Direktor Instituta za fiziku Beograd Aleksandar Bogojević iskoristio je priliku da prisutnima predstavi Verokio centar, koji je otvoren u Republici Srbiji prošle godine, te izrazi spremnost za saradnju na projektu Međunarodnog instituta za održive tehnologije.

Direktor ICTP Instituta Fernando Quevedo se zahvalio ministarki Damjanović i profesoru Hervigu Šoperu na održavanju Foruma upravo u ICTP Instititu, koji je na veliko zadovoljstvo učestvovao u organizaciji i što je danas prisutno preko 100 učesnika, predstavnika Evropske komisije, prestižnih naučnih institucija, naučne i poslovne zajednice.

Na Forumu se predstavljaju prvi put idejna rješenja za obje opcije međunarodnog instituta. Održava se na Institutu “Abdus Salam“ u Trstu 25. i 26. januara, a podržan je od strane UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara i Međunarodne Fondacije za razvoj (FIT).

                   
MINISTARSTVO NAUKE