Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови позиви за приступ ЈРЦ Истраживачкој инфраструктури

Нови позиви за приступ ЈРЦ Истраживачкој инфраструктури
Датум објаве: 13.02.2018 10:51 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Удружени истраживачки центар (ЈРЦ), један од генералних директората Европске комисије, отворио је своје лабораторије и постројења за лица које раде у академским и научноистраживачкимистраживачким установама, привреди, посебно малим и средњих предузећима, и генерално за јавни и приватни сектор. Црногорски истраживачи и научници могу имати приступ не-нуклеарним лабораторијама.

Циљ иницијативе је унапређивање размјене научних знања, снажење конкурентности, превазилажење јаза између истраживања и привреде и омогућавање тренинга ради јачања капацитета.

У пилот фази, која обухвата период 2017-2018, биће отворене 3 лабораторије у Испри (Италија) чија инфраструктура је прилагођена гостујућим научницима, а приступ ће бити омогућен путем отворених позива, а у областима безбиједности и нанотехнологија.

Приступ је омогућен:
• Не-нуклеариним лабораторијама – за истраживаче и научнике из земаља чланица ЕУ, земаља кандидата и земаља придружених ЕУ програму за истраживања и иновације Х2020; и
• Нуклеарним лабораторијама - за истраживаче и научнике из земаља чланица ЕУ, земаља кандидата (уз услов постојања посебног уговора или одлуке) и земаља придружених ЕУРАТОМ истраживачком програму.

У том смислу, црногорски истраживачи, научници и представници привредног сектора могу користити прву могућност, односно приступ не-нуклеарним лабораторијама и постројењима.

Постоје два приступа ЈРЦ инфраструктури:
• На основу научне и друштвено-економске релевантности предложеног пројекта. Овај дио се односи на универзитете, научноистраживачке установе и мала и средња предузећа, а за области истраживања која су компатибилна са ЕУ и ЈРЦ стратешким приоритетима у области стандардизације, интеграције и кохезије, одрживог развоја и конкурентности. У овој врсти пројеката наплаћују се само додатни трошкови коришћења инфраструктуре.
• На основу тржишне релевантности предложеног пројекта, а намијењен је искључиво привредном и непрофитном сектору. Заинтересовани су обавези да самостално сносе све трошкове приступа инфраструктури.

Нови позив за приступ Лабораторији за Нанобиотехнологију

Лабораторија за нанобиотехнологију у Испри (Италија) има најсавременију опрему неопходну за истраживања у областима наноматеријала, наномедицине, напредних материјала и њихове интеракције са биолошким системима, као и детекције, идентификације и карактеризације наноматеријала у прехрамбеним и потрошачким производима.

Више о овом лабораторији можете погледати на сљедећој wеб страници: хттпс://ец.еуропа.еу/јрц/ен/ресеарцх-фацилитy/нанобиотецхнологy-лабораторy

Приоритетне теме:
Карактеризација наноматеријала укључујући интеракцију са биолошким системима;
Детекција наноматеријала у комплексним матрицама;
Површинска хемијска анализа микро и наноматеријала, Модификација површине и нанофабрикација и Карактеризација платформе биосензора; и
Ћелијске културе адхерентних ћелија, Студије биокомпатибилности материјала и Ин витро тестови за процјену генотоксичности и цитотоксичности наноматеријала.

Услови за пријављивање (за Црну Гору):
Да је установа носилац из земље придружене ЕУ програму за истраживања и иновације Х2020;
Да је установа носилац из академског, научноистраживачког и јавног сектора или сектора малих и средњих предузећа.
Усклађеност са етичким ЕУ правилима, посебно са чланом 19. ЕУ Уредбе бр. 1291/2013.
Да је формулар са пројектним приједлогом испуњен у складу са инструкцијама и потпун.

Панел експерата „Одбор за избор корисника“ оцјењује изврсност, оригиналност и техничку изводљивост пројектне пријаве, а на основу сљедећих критеријума:
Научна имплементација;
Приступ МСП и нови корисници;
Стратешка релевантност за ЈРЦ; и
Стратешка важност за ЕУ.

Позив је отворен до 13. априла 2018. године.

Више детаља о овом позиву, релеватној пројектној документацији можете погледати на сљедећој wеб страници: хттпс://ец.еуропа.еу/јрц/ен/ресеарцх-фацилитy/опен-аццесс/цаллс/релеванце/2018-1-РД-НаноБиотецх

За додатна појашњења можете се обратити Националној контакт особи за ЈРЦ, Маријети Барјактаровић Ланзарди, на број телефона 020/405-315 и/или е-маил адресу: маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме