Manja slova Veća slova RSS
>

Susret: Ministarka Damjanović i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Narodnoj Republici Kini Darko Pajović

Susret: Ministarka Damjanović i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Narodnoj Republici Kini Darko Pajović
Datum objave: 24.05.2018 12:57 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović susrela se danas sa gospodinom Darkom Pajovićem koji je imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Narodnoj Republici Kini na rezidentnoj osnovi sa sjedištem u Pekingu.

Ministarka Damjanović je čestitala g-dinu Pajoviću na novoizabranoj funkciji i poželjela puno uspjeha u daljem radu. On se zahvalio ministarki i kazao da će naučna i tehnološka saradnja između ove dvije zemlje biti u fokusu rada ambasade.

U tom kontekstu, sagovornici su razgovarali o budućem intenziviranju naučne saradnje sa Kinom i razmjeni istraživačkih iskustava i znanja, naročito u kreiranju i podsticanju naučno-tehnološkog parka i inovativnog ekosistema, a što su prioriteti Ministarstva nauke u narednom periodu.

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je 2011. godine. Realizovana su dva konkursa i finansirano je ukupno 14 zajedničkih projekata.

Po prvom konkursu, šest projekta je prihvaćeno na prvoj sjednici Zajedničke crnogorsko-kineske Komisije za naučnu i tehnološku saradnju, na kojoj je potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva nauke i tehnologije NR Kine, a koji predviđa saradnju crnogorskih i kineskih naučnih institucija i finansiranje projekata iz oblasti poljoprivrede, matematike, turizma i tehničkih nauka.

Saradnja crnogorskih i kineskih naučnih institucija u prvom ciklusu rezultirala je objavljivanjem 10 naučnih radova u međunarodnim časopisima i na međunarodnim konferencijama, što predstavlja veliki uspjeh za naučnike dviju zemalja.

Po drugom Konkursu prihvaćeno je osam zajedničkih crnogorsko-kineskih projekata, i to četiri iz tehničko-tehnoloških nauka, dva iz oblasti društvenih nauka, jedan iz oblasti poljoprivrednih nauka, kao i jedan projekat iz oblasti prirodno-matematiških nauka.