Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Дамјановић у Бриселу: ЕК спремна да помогне проналажењу начина за финансирање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи

Министарка Дамјановић у Бриселу: ЕК спремна да помогне проналажењу начина за финансирање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи
Датум објаве: 12.06.2018 15:40 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Министарство науке

Министарка науке др Сања Дамјановић разговарала је у Бриселу новоизабраним генералним директором Директората за науку и иновације Европске комисије Жан-Ерикеом Пакеом (Јеан-Ериц Паqует), који је рекао да је спреман да помогне проналажењу начина за финаисирање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи (СЕЕИИСТ).

„Ово је сјајан пројекат о којем сам пуно чуо од својих колега, али и мог претходника Роберта Јана Смитса и спреман сам да помогнем да се нађе начин за финансирање ове иницијативе“ – казао је директор Паке.

Координатор пројекта ТИАРА, конзорцијума који чине осам држава - Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска, Уједињено Краљевство и Швајцарска и међународне организације попут ЦЕРН-а, проф. Алексан Рој (Роy) је предложио да почетна средства за пројекат Међународног института буду обезбијеђена кроз позиве ЕУ за истраживачку инфраструктуру како је то рађено у више пројеката. Он је оцијенио да је сегмент финансирања у наредној години круцијалан за овај пројекат.

Упознајући директора Пакеа са досадашњим активностима на успостављању иницијативе министарка науке је истакла да је у претходних годину дана, а нарочито од октобра 2017. године, постигнуто много резултата на јачању ове идеје и њеном трансформисању у регионални пројекат. Она је посебно истакла подршку и спремност Владе Црне Горе да ову идеју прихвати као изузетан генератор развоја читавог региона, не само на пољу науке, него и економије.
Такође, министарка Дамјановић је указала да регион Западног Балкана има изврсну прошлост и традицију када је о науци ријеч, те да је Инститит начин да се та прошлост обнови на најбољи могући начин.

„Један од највећих проблема нашег региона јесте одлив талената. Деценијама не успијевамо да у земљама задржимо најбоље међу најбољима, из разлога што у земљама региона не постоје тзв. 'фирст цласс ресеарцх', као ни врхунска научна инфраструктура која би управо омогућила научницима да раде у условима као њихове колеге у иностранству. Овај пројекат може да промијени ту слику и не само задржи постојеће, него и врати велики број оних који су напустили овај регион. На овај начин ријешили би наше вишеструке проблеме, али и неке од ваших великих изазова, те смањили би јаз који је сада више неко очигледан између Западног Балкана и остатка Европе“ – казала је министарка Дамјановић.

Некадашњи генерални директор ЦЕРН-а и иницијатор идеје СЕЕИИСТ проф. Хервиг Шопер је у разговору посебно истакао важност садашњег момента оцијенивпи да је овај пројекат заиста успио да на прави начин анимира научну, али и политичку заједницу.

„Хадронска канцер терапија једногласно је од стране региона изабрана као опција за будући институт и сада је прави моменат за препознавање досадашњих напора од стране ЕУ“ – рекао је на састанку проф. Шопер.

Министарка науке Црне Горе разговарала је и са шефом јединице за Црну Гору у Генералном директорату за политику сусједва и преговоре о проширењу Томасом Хаглајтером (Тхомас Хаглеитнер)

Тема састанка била је могућност финансирања пројекта кроз ИПА структуру, са посебним акцентом на регионалну ИПА компоненту

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ ЦРНЕ ГОРЕ