Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović sa komesarom za nauku i inovacije EK Karlosom Moedasom: Najavljena finansijska podrška projektu SEEIIST

Ministarka Damjanović sa komesarom za nauku i inovacije EK Karlosom Moedasom: Najavljena finansijska podrška projektu SEEIIST
Datum objave: 25.06.2018 15:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
                 


Ministarka nauke Sanja Damjanović sastala se danas u Briselu sa komesarom za nauku i inovacije, gospodinom Karlosom Moedasom, sa kojim je razgovarala o finansijskoj podršci za regionalni projekat – Uspostavljanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

Komesar Moedas je tokom današnjeg sastanka iskazao čvrstu podršku projektu od strane Evropske komisije, kao i njega lično, te najavio da će u najskorije vrijeme Komisija izaći sa formulom o etapnom finansiranju ovog projekta.

-Region Jugoistočne Evrope izuzetno je važan za nas i projekat SEEIIST će imati našu punu podršku u narednom periodu. Ovo je sjajan primjer koji zaslužuje našu pažnju i lično ću se angažovati da do kraja ove godine dobijete jasnu formulu finansiranja za naredni trogodišnji period, najavio je Moedas.

Ministarka nauke je istakla u izjavi da joj je drago što je imala priliku da se ponovo susretne sa komesarom, osvrnuvši se na prvi susret u maju prošle godine, kada je i prvi put predstavila Inicijativu za osnivanje instituta.
  
-Danas, nakon godinu dana, to više nije samo ideja već ozbiljan projekat i podrška EK nam je jako bitna. Razgovarali smo o konkretnim mjerama i instrumentima, na koji način Komisija može da podrži ovaj projekat, odnosno drugu fazu koja podrazumjeva izradu tehničkog, biznis plana i raduje da imamo otvorenu podršku komesara i Evropske komisije, kazala je ministarka Damjanović.
  
Članove delegacije činili su prof. Jürgen Debus, predsjednik Odjeljenja za radiološku onkologiju na Univerzitetu Hajdelberg, prof. Herwig Schopper, inicijator ideje SEEIIST projekta i bivši dugogodišnji direktor CERN-a, Milena Milunović, prvi sekretar u Misiji Crne Gore u Briselu.

Ministarka Damjanović ovog popodnevna učestvovaće na sastanku ministara nauke zapadnog Balkana, koji se održava takođe u Briselu. 
   
MINISTARSTVO NAUKE