Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Министарка науке на међународној конференцији о истраживачкој инфраструктури „Интернатионал Цонференце фор Ресеарцх Инфраструцтурес 2018” у Бечу

Најава: Министарка науке на међународној конференцији о истраживачкој инфраструктури „Интернатионал Цонференце фор Ресеарцх Инфраструцтурес 2018” у Бечу
Датум објаве: 29.08.2018 11:46 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, учествоваће на међународној конференцији о истраживачкој инфраструктури „Интернатионал Цонференце фор Ресеарцх Инфраструцтурес 2018”, на позив федералног министра образовања, науке и истраживања Републике Аустрије, која се организује у оквиру аустријског предсједавања Европском унијом, у периоду од 12. до 14. септембра 2018. године, у Бечу.

Министарка Дамјановић ће учествовати првог дана конференције на панелу под називом „Сустаинабле Ресеарцх Инфраструцтурес он тхе глобал арена: полицy девелопментс, лессонс леарнед анд стратегиес”. Поред министарке Дамјановић, на панелу ће учествовати: Јан Хрусак, извршни директор Европског стратешког форума за истраживачке инфраструктуре (ЕСФРИ), Пхил Мјwара, генерални директор Одсјека за науку и технологију, Јужна Африка, Карина Ангелиева, савјетница и шеф Сектора за образовање и истраживање, стално представништво Републике Бугарске у ЕУ, Сеан Доугхертy, генерални директор АЛМА, Тонy Доннé, предсједавајући ЕИРО форума, Илариа Нарделло, извршни директор Европског истраживачког центра за биологију мора (ЕМБРЦ-ЕРИЦ) и Луца Пеззати, научни координатор (Е-РИХС).

Модератор сесије је г-дин Јеан Давид Мало, директор за иновације и отворену науку у ДГ Р&И, Европска комисија. На конференцији ће учествовати и комесар за науку и иновације Европке комисије, господин Карлос Моедас и генерални директорор за истраживање и иновације у ЕК, господин Жан Ерике Паке.

Ово је четврто издање конференције ИЦРИ, послије Копенхагена 2012, Атине 2014. и Јужне Африке, 2016. године. ИЦРИ окупља доносиоце политика о истраживачким инфраструктурама и ове године се очекује више од 50 учесника широм свијета.

Током свога боравка у Бечу, министарка науке ће одржати и два састанка у Међународној агенцији за атомску енергију, и то са замјеницима генералног директора за област техничке сарадње те нуклеарних наука и апликација (ДДГ ТЦ и ДДГ НСА), г-дином Дазуом Јангом и г-дином Алдом Малавасиом, како би се сагледала даља подршка ИАЕА Црној Гори, посебно у контексту регионалног пројекта за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе - СЕЕИИСТ.