Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Дамјановић са челницима међународне агенције ИАЕА: Пуна подршка даљој реализацији СЕЕИИСТ пројекта

Министарка Дамјановић са челницима међународне агенције ИАЕА: Пуна подршка даљој реализацији СЕЕИИСТ пројекта
Датум објаве: 13.09.2018 17:57 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке   
Министарка науке, др Сања Дамјановић, састала се данас са замјеницима генералног директора за техничку сарадњу и нуклеарне науке, Међународне агенције за атомску енергију, гдином Дазуом Јангом и гдином Алдом Малавасиом, који су потврдили даљу пуну подршку Агенције регионалном пројекту, о оснивању Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи. Представници Агенције су, поред осталог, предложили да се наредни састанак Управног одбора Међународног института одржи у сједишту ИАЕА у Бечу, изражавајући и спремност да учествују на састанцима Одбора.

Замјеник генералног директора, гдин Алдо Малаваси, је честитао на оствареном напретку, у развоју регионалног пројекта СЕЕИИСТ, укључујући и његову политичку и научну димензију. Потврдио је спремност Агенције да финансијски и стручно подржи планиране обуке кадра, будућих носилаца пројекта, као и да Агенција пружи консултантске услуге у свим фазама пројекта.

У оквиру досадашње сарадње на СЕЕИИСТ пројекту, на научном Форуму у Трсту, који је Министарство науке организовало у јануару ове године, у сарадњи са ИЦТП институтом, Међународна агенција за атомску енергију је најавила пола милиона еура за обуке кадра.

Министарка Дамјановић је изразила захвалност саговорницима на ангажованости и подршци коју Агенција пружа од иницирања пројекта. У том смислу, указала је на важност и најављене подршке Европске комисије, а коју је афирмисао комесар за науку и истраживање, Карлос Моедаш, и на јучерашњој конференцији о истраживачким инфраструктурама (ИЦРИ 2018), која је одржана у Бечу.

Замјеник генералног директора за техничку сарадњу, гдин Јанг, је казао да је сарадња на овом пројекту од регионалног значаја својеврстан наставак одличне сарадње коју Агенција остварује са Министарством науке. На састанку су детаљније размијењена мишљења о конкретним модалитетима финансијске и техничке подршке, као и консултантских услуга Агенције. Поред осталог, то укључује и научне посјете будућих истражавача и научника сличним центрима, у циљу даљег развоја потребних вјештина и специјалистичких знања.

Састанцима је присуствовала амбасадорка, стална представница при УН, ОЕБС и другим међународним организацијама, гђа Славица Милачић и пројектни менаџер у Министарству науке Саша Ивановић.

Црна Гора је од 2007. године у сарадњи са ИАЕА реализовала 13 пројеката у вриједности од око 3.380.000 еура. Ове, и наредне године, реализују се два пројекта, за Клинички центар Црне Горе и Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе, у укупној вриједности од 609.090 еура.
Програми техничке сарадње представљају најзначајнији и најинтензивнији облик сарадње Црне Горе са агенцијом ИАЕА. Црна Гора учествује у пројектима који се односе на медицину, биотехнологију, пољопривреду, животну средину, ветерину, културно насљеђе, а у њима такође учествују Министарство одрживог развоја и туризма, Министарство унутрашњих послова, Агенција за заштиту животне средине, „Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе“ д.о.о (ЦЕТИ), Универзитет Црне Горе, ЈУ „Институт за јавно здравље“, Специјалистичка ветеринарска лабораторија, Клинички центар Црне Горе, као и Црногорска академија наука и умјетности.