Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i Srbija finansiraće 35 zajedničkih projekata

Crna Gora i Srbija finansiraće 35 zajedničkih projekata
Datum objave: 21.12.2018 12:03 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, potpisali su danas Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Srbije za period 2019/2020. godine, kojim se reguliše administrativni okvir za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje.

Protokol su, na osnovu Sporazuma vlada Crne Gore i Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Programa saradnje između ova dva ministarstva u oblasti nauke i tehnologije za period 2015/2017. godine, potpisale sekretarka u Ministarstvu nauke Crne Gore, Smiljana Prelević, i pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marija Kuzmanović.

Mješoviti crnogorsko-srpski komitet prihvatio je ukupno 35 zajedničkih projekata, iz različitih naučnih oblasti, koji su pristigli na konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje tokom naredne dvije godine. 

Protokolom je predviđeno da strana koja šalje naučnike pokriva troškove prevoza između dvije zemlje, dok strana koja prima naučnike pokriva troškove boravka (smještaja, dnevnica i lokalnog prevoza), neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

Dogovoreno je da se sljedeći Konkurs za zajedničke projekte objavi u aprilu 2020. godine.

Osim velikog interesovanja za uspostavljanje bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i Srbije, koja je od obostranog interesa, značaj uspješnog partnerstva u okviru bilateralne naučne i tehnološke saradnje ima za cilj i povećanje zajedničkog učešća crnogorskih i srpskih  institucija u istraživačkim programima i projektima, posebno EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020.

Datum početka realizacije projekata je 1. januar 2019. godine, a datum završetka 31. decembar  2020. godine.

Listu odobrenih projekata možete preuzeti ovdje.