Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo nauke predložilo četiri kandidata za učešće u programu »Studentska ljetnja škola CERN 2019«

Ministarstvo nauke predložilo četiri kandidata za učešće u programu »Studentska ljetnja škola CERN 2019«
Datum objave: 29.01.2019 13:17 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore utvrdilo je predlog četiri kandidata za boravak u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, namijenjen studentima fizike i inženjerskih nauka.

Nakon sprovedenog konkursa, koji je bio otvoren od polovine novembra prošle godine do 21. januara 2019, Komisija Ministarstva nauke je od 12 pristiglih prijava izabrala četiri studenta. Oni su dužni da se najkasnije do 31. januara prijave CERN-u, kako bi učestvovali u finalnoj selekciji, u organizaciji predstavnika ove prestižne naučno-istraživačke institucije.

Crnogorski kandidati za CERN ove godine su Dragić Krstajić, Tamara Ninković, Katarina Milačić i Miloš Manojlović.

Krstajić je student treće godine Univerziteta za tehnologiju u Beču. On je držao predavanja iz astronomije na kursu ljetnje škole nauke u protekle dvije godine, kao i na festivalu matematike u 2014. i 2015. godini u Gimnaziji „Slobodan Škerović“. Član je amaterskog kluba astronomije Prona od 2015. godine i ko-autor udžbenika za astronomiju „Osnovi astronomije“, koji će biti uskoro objavljen.

Ninković je studentkinja četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Učestvovala je u raznim seminarima kao volonter Crvenog krsta Crne Gore, a posjeduje odlično znanje za projekte MATLAB i NEPLAN softver za energetsku analizu.

Milačić je na master studijama Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljani, a trenutno je na studijskoj razmjeni ERASMUS+ u Institutu za tehnologije u Dablinu. Dobitnica je nacionalne nagrade Zapadnog Balkana za postdiplomske studije u Republici Sloveniji 2017. godine, kao i nagrade Ministarstva prosvjete za najboljeg studenta u 2015. godini.

Manojlović je na četvrtoj godini studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.  Prošao je internacionalnu školu za nuklearne metode za životnu sredinu i prirodne nauke u 2018. godini u Budvi. Učestvovao je na bilateralnom projektu sa Slovenijom prošle godine i držao prezentacije tokom festivala „Otvoreni dani nauke 2017“, u organizaciji Ministarstva nauke.

Riječ je o atraktivnim stipendijama za boravak studenata u vodećoj svjetskoj laboratoriji, koje su omogućene zahvaljujući Sporazumu između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija.

Program se održava svake godine u trajanju od osam do 13 nedjelja tokom jula i avgusta. Tokom ovog perioda studenti će raditi na konkretnim projektima i na taj način biti integrisani u okviru velikih istraživačkih timova. Ovaj program takođe obuhvata teoretsku obuku, učešće na raznim radionicama, seminarima, posjete laboratorije i postrojenja.

Izabrani studenti dobijaju 2.700 švajcarskih franaka mjesečno za troškove boravka i smještaja, pokrivene putne troškove, kao i zdravstveno osiguranje. Pored stručnog rada u CERN-ovoj laboratoriji, organizovane su i brojne posjete velikim obližnjim evropskim gradovima, kulturnim, turističkim, sportskim i drugim lokacijama.

 

Odluku možete preuzeti OVDJE.