Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Међународни час физике честица Мастерцласс трећи пут у Подгорици

Међународни час физике честица Мастерцласс трећи пут у Подгорици
Датум објаве: 19.03.2019 13:40 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке у сарадњи са Универзитетом Црне Горе – Природно-математичким факултетом и Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) организује Међународни час физике честица Мастерцласс под покровитељством ЦЕРН-а и групе ИППОГ (Интернатионал Партицле Пхyсицс Оутреацх Гроуп), у сриједу, 20. марта 2019. године, у 9.30х (сала 210 Природно-математичког факултета).

“Мастерцлассес - Хандс он Партицле Пхyсицс” је образовно-истраживачки програм у оквиру којег ће 200 научних институција активно учествовати са око 1300 ученика средњих школа из 52 земље широм свијета. Ученици средњих школа у Црној Гори поново ће бити у прилици да се посвете физици честица и да анализирају реалне податке сакупљене у једном од експеримената на Великом хадронском сударачу (ЛХЦ), највећем акцелераторском комплексу у свијету, који се налази у Швајцарској.

Први дио програма обухвата виртуелну посјету ЦЕРН-у, након чега слиједе предавања активних младих истраживача који ће дати увид, како у теме и методологију основних истраживања материје, честица и сила које међу њима дјелују, тако и у комплексне експерименте што ће у другом дијелу програма омогућити ученицима да спремније обаве вјежбе са реалним подацима добијеним у једном од тих експеримената у ЦЕРНУ-у.

На крају програма, ученици це имати прилику да учествују у видео конференцији на енглеском језику и дискутују о резултатима са другим студентима и научницима широм свијета код којих се истог дана организује Мастерцласс.

Ово ће бити јединствена прилика за ученике средњих школа да учествују у овом међународном програму и ближе се упознају са реалним истраживачким животом у једној од најатрактивнијих области науке, физике честица.