Manja slova Veća slova RSS
>

Međunarodni čas fizike čestica Masterclass treći put u Podgorici

Međunarodni čas fizike čestica Masterclass treći put u Podgorici
Datum objave: 19.03.2019 13:40 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Prirodno-matematičkim fakultetom i Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) organizuje Međunarodni čas fizike čestica Masterclass pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), u srijedu, 20. marta 2019. godine, u 9.30h (sala 210 Prirodno-matematičkog fakulteta).

“Masterclasses - Hands on Particle Physics” je obrazovno-istraživački program u okviru kojeg će 200 naučnih institucija aktivno učestvovati sa oko 1300 učenika srednjih škola iz 52 zemlje širom svijeta. Učenici srednjih škola u Crnoj Gori ponovo će biti u prilici da se posvete fizici čestica i da analiziraju realne podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), najvećem akceleratorskom kompleksu u svijetu, koji se nalazi u Švajcarskoj.

Prvi dio programa obuhvata virtuelnu posjetu CERN-u, nakon čega slijede predavanja aktivnih mladih istraživača koji će dati uvid, kako u teme i metodologiju osnovnih istraživanja materije, čestica i sila koje među njima djeluju, tako i u kompleksne eksperimente što će u drugom dijelu programa omogućiti učenicima da spremnije obave vježbe sa realnim podacima dobijenim u jednom od tih eksperimenata u CERNU-u.

Na kraju programa, učenici ce imati priliku da učestvuju u video konferenciji na engleskom jeziku i diskutuju o rezultatima sa drugim studentima i naučnicima širom svijeta kod kojih se istog dana organizuje Masterclass.

Ovo će biti jedinstvena prilika za učenike srednjih škola da učestvuju u ovom međunarodnom programu i bliže se upoznaju sa realnim istraživačkim životom u jednoj od najatraktivnijih oblasti nauke, fizike čestica.