Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović otvorila Interaktivni prostor na UCG-u

Ministarka Damjanović otvorila Interaktivni prostor na UCG-u
Datum objave: 08.04.2019 14:49 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 


Univerzitet Crne Gore danas je bogatiji za još jednu prostoriju. Riječ je o Interaktivnom prostoru koji je namijenjen studentima Univerziteta Crne Gore koji su dobili stipendije za doktorske studije. Zajednički prostor je otvoren od strane rektora univerziteta prof. dr Danila Nikolića i ministarke nauke dr Sanje Damjanović, koji su doktorandima uručili kartice za korišćenje tog prostora.

Ministarstvo nauke je uz podršku Vlade Crne Gore pokrenulo niz instrumenata u cilju efikasne tranzicije ka društvu i ekonomiji baziranoj na znanju. Taj put nije lak i nije jednosmjeran, a najbitnija je saradnja između univerziteta i ministarstva.

“Istakla bih jedan od instrumenata koji nas je danas ovdje okupio, a to su atraktivne stipendije za doktorande, koje su veoma slične onima u Evropskoj uniji”, navela je Damjanović, dodajući da je Ministarstvo nauke za prošlu godinu izdvojilo 750 000 eura namijenjenih za stipendiranje 19 doktranata od kojih je 16 sa Univerziteta Crne Gore.

“Ove godine, Ministarstvo nauke ima u planu da tu kritičnu masu uveća za još 16 studenata jer smo svjesni da je ljudski resurs naš najveći kapital”, istakla je ministarka.

Saradnja ministarstva i univerziteta rezultirala je otvaranjem lijepog ambijenta, namijenjenog studentima, u kojem će njihove ideje biti iskorošćene na najbolji mogući način, a radi se o Interaktivnom prostoru tzv Working space-u.

Sredstva za ovaj prostor su opredijeljena kroz Heric program, koji je podržan od strane Vlade Crne Gore.

“Ja se nadam da ćemo u budućnosti imati joś više ovakvih prostora. Upravo sa Univerzitetom Crne Gore, Ministarstvo nauke planira da otvori Naučno-tehnološki park u kampusu univerziteta, koji će predstavljati multipliciran prostor iz kojeg će se izgraditi ne samo nove ideje nego i vrijednosti koje su potrebne našem društvu”, zaključila je ministarka Damjanović.