Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови наратив за Западни Балкан дефинисан у Улцињу

Нови наратив за Западни Балкан дефинисан у Улцињу
Датум објаве: 09.04.2019 17:01 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу Видео Видео


Министарство науке  Министарство науке


Данас, 09. априла 2019. године, се одржао Форум „Наука и иновација Визија 2030 за Западни Балкан“ у организацији Министартва науке Црне Горе и Подгоричког клуба.

Циљ форума је био да се окупе кључни партнери и актери како би се размијенила мишљења и размотрила визија јачања истраживања и иновација у региону Западног Балкана.

Транзиција ка друштвима знања се почела дешавати и у региону Западног Балкана, а како се боље позиционирати, како искористити регионалну сарадњу и подршку ЕУ институција - како креирати нови наратив за наш регион, биле су теме првог форума "Подгоричког клуба".

Министарство науке  Министарство науке


Конференцију су отворили г-дин Филип Вујановић предсједник Подгоричког клуба подсјећајући да је “Подгорички клуб суи генерис регионална иницијатива посвећена просперитету Западног Балкана и његовој афирмацији у медјународној заједници. Иницијатива је суи генерис јер су јој чланови ранији предсједници дрżава и влада који својим искуством и добром вољом остварују мисију Клуба. У тој мисији чланови Клуба из Хрватске и Словеније су конекција и мост према ЕУ”.

Вујановић је истакао да је мисија Подгоричког клуба промовисање нових односа на Западном Балкану кроз нови наратив који се бави садашњошћу и будућношћу. Нови наратив промовише дијалог и споразумјевање ради боље сарадње и партнерства на Западном Балкану.

Министарство науке  Министарство науке


Министарка Сања Дамјановић, обратила се присутнима испред Министарства науке Црне Горе наводећи да процес интеграција у Европски истраживачки простор и Унију иновација доноси региону Западног Балкана нове изазове и прилике које би се најдјелотворније могле реализовати путем регионалне и међународне сарадње, посебно истичући потребу региона за снажном подршком од стране главних актера из Европске уније и других организација и институција.
“Кључ успјеха лежи у проналаску нашег заједничког пута ка економији заснованој на зању. Стога, увјерена сам да можемо постићи више и боље те на тај начин постати равноправни партнер нашим европским колегама”, закључила је Дамјановић.
Министарство науке  Министарство науке
У оквиру прве сесије говорили су кључни говорници из Регионалног савјета за сарадњу, Европског института за иновације и технологију, Европске комисије, Савјета Европе, Берлинског процеса и ЦЕРН-а. Учесници су се сагласили о важности мапирања научноистраживачке инфраструктуре на регионалном нивоу, како би будући научници били упућени о постојећој инфраструктури коју могу користити. Свјесни заједничке прошлости а и заједничке будућности земаља Западног Балкана, предстваници Европског института за иновације и технологију и Европске комисије навели су потребу стављања у функцију људских ресурса у циљу убрзавања развоја и иновација у овим земљама. Закључено је да би се покретањем процеса сарадње између академске заједнице и оних који доносе политичке одлуке могле спровести системске реформе које ће резултирати смањењем одлива талената са циљем интеграције региона Западног Балкана у Европску унију.

У склопу министарског панела, на којем су представници влада региона говорили о својим напорима у циљу постизања економске конкурентности својих земаља, закључено је да регион Западног Балакана дијели исте изазове и проблеме. Кроз регионалну сарадњу и размјену искустава на најбољи начин могу се дефинисати исти изазови и покренути развој заснован на истраживању и иновацијама, те да се на том путу очекује значајна подршка Европске уније, која подразумијева и одређене инструменте финансирања за Западни Балкан.

Изјаве учесника Форума: