Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Позива се заинтересована јавност да учествује у актуелном процесу мапирања истраживачке инфраструктуре

Позива се заинтересована јавност да учествује у актуелном процесу мапирања истраживачке инфраструктуре
Датум објаве: 18.04.2019 18:56 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке


Мапа пута за истраживачку инфраструктуру Црне Горе 2015-2020, која је усвојена на Савјету за научноистраживачку дјелатност 2015. године, најзначајнији је документ за област истраживачке инфраструктуре чији је циљ идентификовање стратешких праваца развоја у овој области, препознавање постојећих инструмената финансирања истраживачке инфраструктуре и потенцијала за нова улагања, представљање најбољих примјера и успјешних пројеката, као и идентификација потенцијала за коришћење пан-европске инфраструктуре.

У односу на 2015. годину ситуација се значајно измијенила, прије свега на ЕУ нивоу, гдје су усвојене двије нове Мапе пута Европског стратешког форума за истраживачку инфраструктуру (ЕСФРИ) 2016. и 2018. године, а произашле су и нове обавезе из Вишегодишњег Акционог плана за Регионалну економску област (МАП РЕА), које у дијелу стуба „Мобилност“ подразумијевању мапирање постојеће регионалне истраживачке инфраструктуре и регионалну Мапу пута до краја 2019. године. Са друге стране, измијењен је комплетан стратешки оквир за науку, истраживање и иновације, покренути нови инструменти финансирања истраживања и иновација, а активно се ради и на интернационализацији, односно омогућавању приступа међународним центрима знања и конкурентним истраживачким инфраструктурама, као и на регионалном пројекту успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

Министарство науке Црне Горе тренутно спроводи процес ревизије Мапе пута за истраживачку инфраструктуру 2019-2020 који, осим мапирања постојеће истраживачке инфраструктуре у Црној Гори путем пописивања научноистраживачке опреме и упитника институцијама, подразумијева идентификовање потреба научноистраживачке заједнице, привредног сектора и шире јавности у погледу омогућавања приступа домаћој, регионалној и конкурентној европској истраживачкој инфраструктури.

У том смислу, Министарство је израдило Упитник о приступу истраживачким инфраструктурама који заинтересоване стране могу попунити на сљедећем линку:
хттпс://дриве.гоогле.цом/опен?ид=1WхцеТДК13дмГхеМкоОкхф6СНФЛq0јнзПQиеWЦјсцБ90

Такође, заинтересовану јавност позивамо да нам се у четвртак, 25. априла 2019. године са почетком у 09.00 часова придружи у просторијама Министарства науке, Сала за састанке, Трг Вектре (улаз код ИнНекретнина) како бисмо размијенили идеје и заједнички дошли до оптималних рјешења.