Manja slova Veća slova RSS
>

Poziva se zainteresovana javnost da učestvuje u aktuelnom procesu mapiranja istraživačke infrastrukture

Poziva se zainteresovana javnost da učestvuje u aktuelnom procesu mapiranja istraživačke infrastrukture
Datum objave: 18.04.2019 18:56 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke


Mapa puta za istraživačku infrastrukturu Crne Gore 2015-2020, koja je usvojena na Savjetu za naučnoistraživačku djelatnost 2015. godine, najznačajniji je dokument za oblast istraživačke infrastrukture čiji je cilj identifikovanje strateških pravaca razvoja u ovoj oblasti, prepoznavanje postojećih instrumenata finansiranja istraživačke infrastrukture i potencijala za nova ulaganja, predstavljanje najboljih primjera i uspješnih projekata, kao i identifikacija potencijala za korišćenje pan-evropske infrastrukture.

U odnosu na 2015. godinu situacija se značajno izmijenila, prije svega na EU nivou, gdje su usvojene dvije nove Mape puta Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI) 2016. i 2018. godine, a proizašle su i nove obaveze iz Višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalnu ekonomsku oblast (MAP REA), koje u dijelu stuba „Mobilnost“ podrazumijevanju mapiranje postojeće regionalne istraživačke infrastrukture i regionalnu Mapu puta do kraja 2019. godine. Sa druge strane, izmijenjen je kompletan strateški okvir za nauku, istraživanje i inovacije, pokrenuti novi instrumenti finansiranja istraživanja i inovacija, a aktivno se radi i na internacionalizaciji, odnosno omogućavanju pristupa međunarodnim centrima znanja i konkurentnim istraživačkim infrastrukturama, kao i na regionalnom projektu uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ministarstvo nauke Crne Gore trenutno sprovodi proces revizije Mape puta za istraživačku infrastrukturu 2019-2020 koji, osim mapiranja postojeće istraživačke infrastrukture u Crnoj Gori putem popisivanja naučnoistraživačke opreme i upitnika institucijama, podrazumijeva identifikovanje potreba naučnoistraživačke zajednice, privrednog sektora i šire javnosti u pogledu omogućavanja pristupa domaćoj, regionalnoj i konkurentnoj evropskoj istraživačkoj infrastrukturi.

U tom smislu, Ministarstvo je izradilo Upitnik o pristupu istraživačkim infrastrukturama koji zainteresovane strane mogu popuniti na sljedećem linku:
https://drive.google.com/open?id=1WhceTDK13dmGheMkoOkhf6SNFLq0jnzPQieWCjscB90

Takođe, zainteresovanu javnost pozivamo da nam se u četvrtak, 25. aprila 2019. godine sa početkom u 09.00 časova pridruži u prostorijama Ministarstva nauke, Sala za sastanke, Trg Vektre (ulaz kod InNekretnina) kako bismo razmijenili ideje i zajednički došli do optimalnih rješenja.