Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Конференција „Иновације за живот” поводом Глобалне седмице безбједности у саобраћају

Конференција „Иновације за живот” поводом Глобалне седмице безбједности у саобраћају
Датум објаве: 16.05.2019 12:09 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Црне Горе и Систем Уједињених нација, у сарадњи са НВО Дигитализуј.ме, организоваће скуп под називом „Иновације за живот“ поводом Глобалне седмице безбједности у саобраћају, на којем ће бити представљена иновативна рјешења за унапрјеђење безбједности у саобраћају.

Скуп ће отворити:

Фиона Меклуни, резидентна координаторка УН у Црној Гори

Др Сања Дамјановић, министарка науке Црне Горе

Милица Пејановић-Ђуришић, стална представница Црне Горе при Уједињеним нацијама

Четири прототипа за унапрјеђење безбједности у саобраћају који ће бити представљени на конференцији, побједничка су рјешења серије хакатон такмичења за иновације које је НВО Дигитализуј.ме спровела на југу, у централном дијелу и на сјеверу земље. Осим иновативних рјешења, на скупу ће бити представљени и налази ситуационе анализе безбједности у друмском саобраћају у Црној Гори.

Скуп ће окупити релевантне актере у области безбједности у саобраћају, укључујући представнике Владе, цивилног сектора, међународних организација, академије и локалних власти, као и представнике компанија и организација које раде у областима релевантним за безбједност у саобраћају.

Према подацима Свјетске здравствене организације, више од 1,25 милиона људи страда у саобраћају сваке године. Половина страдалих су пјешаци, бициклисти или мотоциклисти. Посебно је рањива млађа популација, имајући у виду чињеницу да су глобално саобраћајни удеси водећи узрок смртности за популацију између 15-29 година. Наведени подаци обавезују на удружене напоре, мултисекторску сарадњу и иновације како би се пружио ефикасан одговор на тај изазов.

Конференција ће се одржати у петак, 17. маја 2019. године у 13х, хотел Хилтон, сала Кристал Б.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ