Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Позив црногорским студентима и истраживачима за боравак у ГСИ/ФАИР у Дармштату, Њемачка

Позив црногорским студентима и истраживачима за боравак у ГСИ/ФАИР у Дармштату, Њемачка
Датум објаве: 18.07.2019 12:13 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


ГСИ из Дармштадта (Хелмхолтз центар за истраживање тешких јона - Хелмхолтз Центер фор Хеавy Ион Ресеарцх) је реномирана међународна научноистраживачка установа основана 1969. године. Ријеч је о крупној истраживачкој инфраструктури за истраживање тешких јона, која се базира на технологији акцелератора (кружног и линеарног). Посебно је значајан допринос ГСИ-ја у развоју нових примјена у медицини и технологији. Наиме, у овој истраживачкој установи лијечени су први пацијенти путем методе третмана тумора уз помоћ тешких јона (карбона) још 1997. године. У сарадњи с међународном истраживачком заједницом, постојећи акцелераторски комплекс биће значајно проширен захваљујући новом међународном постројењу за истраживања антипротона и јона (ФАИР – Фацилитy фор Антипротон анд Ион Ресеарцх), а који це бити јединствен у свијету по интензитету снопова јона.

ГСИ/ФАИР у оквиру програма ГЕТ_ИНволвед међународним студентима и младим истраживачима нуди стручну праксу/обуку/истраживање, а у широком спектру области, попут: биофизике, истраживања материјала (укључујући наноматеријале), терапије зрачења и заштите од зрачења, технологије акцелератора, суперпроводника магнета, атомске физике, физике плазме, нуклеарне физике и хемије.

У складу са чланом 10, став 2, тачка 3) Закона о научноистраживачкој дјелатности (Службени лист бр. 80/10, 40/11, 57/14), Министарство науке Црне Горе у сарадњи са Хелмхолтз центром за истраживање тешких јона –ГСИ и Постројењем за истраживања антипротона и јона –ФАИР, објављује Позив за програм обуке и истраживања у ГСИ/ФАИР 2019 у Дармштату, Њемачка.

Овај позив омогућиће студентима и младим истраживачима јединствено искуство рада на конкретним научноистраживачкимпројектима ФАИР-а, а чиме ће се омогућити јачање капацитета и подстицање синергије између Црне Горе и ГСИ/ФАИР-а.

Током трајања стручне праксе/обуке/истраживања, ГСИ/ФАИР студенту/истраживачу нуди:

Менторство;
Један научни пројекат у оквиру приоритетних области Позива;
Простор за рад и приступ релевантној научноистраживачкој опреми; и
Административну подршку током боравка.

Услови за пријављивање: Подносиоци пријава могу бити студенти Бацхелор, Мастер или доктроских студија или истраживачи у области природних наука, биологије, медицине или инжењерских наука са акредитованих установа високог образовања/лиценцираних научноистраживачких установа у Црној Гори.

Приоритетне области Позива можете погледати на сљедећој wеб страници: хттпс://фаир-центер.еу/ен/јобс-цареер/студент/субјецтс.хтмл

Трајање стипендије: 3 мјесеца

Финансирање: Министарство науке и ГСИ/ФАИР суфинансираће трошкове стипендије.

Стипендија обухвата сљедеће трошкове:

Трошкови живота – 350 еура мјесечно за студенте и 400 еура за истраживаче (Министарство науке);
Међународни путни трошкови (Министарство науке);
Трошкови/Обезбјеђивање смјештаја (ГСИ/ФАИР); и
Здравствено осигурање, осигурање од незгоде и осигурање одговорности (ГСИ/ФАИР).

Документација потребна за пријављивање:

Биографија на енглеском језику (пожељна Еуропасс форма);
Образовна исправа/е (укључујући и стручне праксе) преведена/е на енглески језик уз овјеру Хашким апостилом;
Мотивационо писмо; и
Путна исправа/Пасош.

Начин пријављивања: Подносиоци пријава могу се пријавити путем сљедећег wеб портала: www.фаир-центер.еу/гет-инволвед-апплицатион 

Начин избора кандидата:

Процес избора врши се у три фазе:

1. Кандидати се морају обавезно пријавити електронским путем уз достављање све релевантне документације, након чега координатор Програма обавјештава оне који су испунили услове и који прелазе у другу фазу.

2. Евалуацију пријава врши Панел међународних евалуатора, који бира једног, евентуално два, студента/истраживача, а који ће добити обавјештење о избору од стране координатора Програма.

3. Изабрани кандидат/кандидати добија/ју Рјешење о додјели стипендије од стране Министарства науке Црне Горе, као и Позивно писмо у циљу регулисања боравка у Њемачкој.

Рок за пријављивање: 31. август 2019. године

Рок за пријављивање је продужен до 13. септембра.

Изворни текст Позива на енглеском језику уз све релеватне детаље и линкове можете преузети ОВДЈЕ

За додатне информације можете контактирати координатора Програма, др Прадеепа Гхосха, путем е-маил адреса: Прадееп.Гхосх@фаир-центер.еу и/или Интернатионал@гси.де и/или путем телефона: +49 6159 71 3257, као и контакт особу у Црној Гори, Маријету Барјактаровић Ланзарди, путем е-маил адресе: маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме и/или телефона: +382 20 234 577.