Manja slova Veća slova RSS
>

Green Work in Region - poziv crnogorskim studentima za učešće u ljetnjoj školi u Sarajevu

Green Work in Region - poziv crnogorskim studentima za učešće u ljetnjoj školi u Sarajevu
Datum objave: 08.08.2019 10:50 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Udruženje Green Council BH organizuje “SHARING LABORATORY” – koncept održive izgradnje kroz zajednički rad studenata iz Regiona. Ovo je okupljanje studenata ali i eksperata i profesora i biće održano u Sarajevu od 16-20. avgusta 2019. godine, u saradnji sa Internacionalnim BURCH Univerzitetom (IBU) , GIZ Otvorenim Regionalnim Fondom za JIE- Energetska Efikasnost i velikim brojem partnera.

Ovom trećom po redu ljetnjom školom se planira nastavak i završetak posljednje faze na eksperimentalnom ekom objektu STUDENTSKI PAVILJON. Zgrada STUDENTSKI PAVILJON je skoro pa nulti energetski objekat i izgrađena je od prirodnih građevinskih materijala zasnovanih na biološkoj osnovi, koji svojim stanovnicima pružaju zdrav kvalitet vazduha i prijatno okruženje. Štaviše, pošto su prirodni, ti materijali su skoro 100 % reciklažni. Tokom trajanja ove ljetnje škole radiće se na uređenju enterijera i postavljanja senzora za mjerenje temperature i vlažnosti kako bi se pametnim sistemom posmatranja i izvještavanja izmijenile zidne konfiguracije, kao i nivo ugljen-dioksida u kući. Vršiće se ispitivanja toplotnog snimanja i ispitivanja nepropusnosti vazduha. Zatim će se raditi na uspostavljanju zelenog krova kako bi se procijenila prilagodljivost biljaka, primjena podloge, otpornost na eroziju tla, interakcija s krovnim materijalima i neke ekološke koristi ako je moguće. Plan je da se sprovedu dugotrajna merenja, a prvi rezultati biće objavljeni posle godinu dana izgradnje.

Imajući u vidu podizanje svijesti o značaju razvoja zelenih poslova i sprovođenje edukativnih aktivnosti koje nudi ova ljetnja škola, kao i brojne teme (Održiva arhitektura, Energetska efikasnost, Mjerenje i simulacija Green City, Obnovljivi izvori energije, Električna vozila, Cirkularna ekonomija) koje će biti obrađivane Ministarstvo nauke Crne Gore će finansirati učešća 5 naših studenata. Registracija zainteresovanih studenta je moguća online do 14.08.2019., na sledećem linku: https://forms.gle/o1XDV5GTmEqQJU5p6

Video o Studentskom paviljonu: https://www.youtube.com/watch?v=q8p7VVEC8xo

Agenda ljetnje škole: Agenda -Plan RADA