Manja slova Veća slova RSS
>

Konkursi Vlade Austrije za stipendiranje mladih istraživača

Konkursi Vlade Austrije za stipendiranje mladih istraživača
Datum objave: 24.01.2020 11:43 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke obavještava zainteresovane kandidate da je Ministarstvo obrazovanja, nauke i istraživanja Austrije objavilo konkurse za stipendiranje mladih istraživača iz različitih oblasti.


Konkurs za stipendiju „Franz Verfel“ je otvoren za mlađe univerzitetske profesore čija oblast je prevashodno austrijska književnost, a koji nijesu pohađali nastavu ili niti obavljali istraživački rad najmanje 6 mjeseci prije početka ove stipendije. Stipendija korisnicima pruža mogućnost da rade kao gostujući istraživači na univerzitetima, kao i da koriste biblioteke, arhive i ostale kapacitete istraživačkih institucija u svrhu obavljanja istraživanja.

Ciljna grupa: studenti postdiplomskih studija, doktori nauka, postdoktorandi, istraživači iz oblasti austrijske književnosti

Period stipendiranja: od 4 do 9 mjeseci, koji se može produžiti na ukupno 18 mjeseci u slučaju realizacije veoma uspješnih istraživačkih aktivnosti
Stipendijom se obezbjeđuje:

• mjesečni iznos do 1150 EUR;
• pokrivanje određenih troškova smještaja i zdravstvenog osiguranja;
• mogućnost prava na subvenciju za mobilnost u iznosu od 600 EUR za postdoktorante (za istraživačke boravke u trajanju od najmanje 3 mjeseca).

Rok za prijavljivanje: 1. mart 2020. godineStipendije „Richard Plaschka“ dodjeljuju se u cilju pružanja podrške mladim istraživačima, unapređenja istraživačke saradnje te uspostavljanja efikasne mreže istraživača sa Austrijom. Stipendije su namijenjene visokokvalifikovanim postdoktorandima iz oblasti istorije i arheologije koji se prevashodno bave temama vezanim za Austriju. Korisnicima se pruža mogućnost da rade kao gostujući istraživači na univerzitetima i institutima kao i da koriste biblioteke, arhive i ostale kapacitete istraživačkih institucija u svrhu obavljanja istraživanja. Kandidati ne smiju biti aktivni u Austriji 6 mjeseci prije početka studijskog boravka u okviru ove stipendije.

Ciljna grupa: studenti doktorskih studija, doktori nauka, postdoktorandi, istraživači iz oblasti istorije i arheologije

Period stipendiranja: od 4 do 18 mjeseci - stipendija se inicijalno dodjeljuje najviše na 12 mjeseci, ali je nakon pozitivne evaluacije moguće produžiti na najviše 18 mjeseci ukupno

Stipendijom se obezbjeđuje:

• mjesečni iznos od 1150 EUR;
• pokrivanje određenih troškova smještaja i zdravstvenog osiguranja;
• mogućnost prava na subvenciju za mobilnost u iznosu od 600 EUR za postdoktorante (za istraživačke boravke u trajanju od najmanje 3 mjeseca).

Rok za prijavljivanje: 1. mart 2020. godineStipendije „Ernst Mach“ dodjeljuju se u cilju unapređenja istraživačke saradnje, promovisanja mladih članova akademske zajednice (do 35 godina) u ranim fazama naučne saradnje te uspostavljanja efikasne mreže istraživača povezane sa Austrijom. Usmjerena je na studente postdiplomskih studija koji pohađaju doktorske programe van Austrije, zatim postdiplomce i postdoktorante koji žele da obavljaju istraživanje u Austriji u cilju unapređenja akademske karijere i koji su završili studije nakon 30. septembra 2018. godine, kao i postdoktorante koji rade kao predavači na univerzitetima van Austrije. Kandidati ne smiju biti aktivni u smislu studiranja, realizacije istraživačkog/akademskog rada u Austriji 6 mjeseci prije početka ove stipendije.

Ciljna grupa: postdiplomci, studenti doktorskih studija, doktori nauka, postdoktorandi iz oblasti prirodnih nauka, tehničkih nauka, medicine, zdravstvenih nauka, poljoprivrednih nauka, društvenih nauka, humanističkih nauka, umjetnosti

Period stipendiranja: od 1 do 9 mjeseci

Stipendijom se obezbjeđuje:
• mjesečni iznos stipendije od 1050 do 1150 EUR;
• pokrivanje određenih troškova smještaja i zdravstvenog osiguranja;

Rok za prijavljivanje: 1. februar 2020. godine za akademsku 2020/21. godinu

Za više detalja o navedenim stipendijama posjetiti internet stranicu http://www.grants.at.