Manja slova Veća slova RSS
>

Zimska inženjerska škola svečano otvorena na Univerzitetu Crne Gore

Zimska inženjerska škola svečano otvorena na Univerzitetu Crne Gore
Datum objave: 03.02.2020 16:12 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Prva zimska inženjerska škola “Montenegrin Engineering Winter School 2020“ otvorena je danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije Mtel.

Cilj ove škole je da studente i zainteresovane profesionalce upozna sa aktuelnim inženjerskim vještinama, kao što su 3D štampa, virtuelna stvarnost i web programiranje.

Školu su otvorili državni sekretar za inovacije Saša Ivanović, direktor Mtela Vladan Lučić, rukovoditeljka projekta doc. dr Milena Đukanović i NJ. E. LIU Jin, ambasador NR Kine u Crnoj Gori.

 

Ministarstvo nauke

Saša Ivanović, državni sekretar za inovacije pozdravio je inicijativu da se mladim ljudima na savremen način i kroz interesantne obuke i radionice omogući sticanje novih inženjerskih vještina i znanja, uvjeren da će ova škola biti od velike koristi kako u sticanju znanja tako i podsticanju na razmišljanje u pravcu preduzetništva, kreativnog razmišljanja i razvijanja ideja.

On je podsjetio da Ministarstvo nauke i Vlada Crne Gore intezivno rade na kreiranju povoljnijeg ambijenta koji stimuliše razvoj inovacija i utiče na povećanje konkurentnosti crnogorske privrede.

“Nedavno smo izabrali i podržali dva pred-akceleracijska programa za inovativne startap ideje, kako bi ojačali preduzetništvo i inovacioni ekosistem, i pomogli  preduzetnicima ili inovatorima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, koji namjeravaju da iznesu nove proizvode ili usluge na tržište” dodao je Ivanović.

Na kraju, Ivanović se zahvalio doc. dr Mileni Đukanović i Univerzitetu Crne Gore na trudu da se realizuje ova zimska škola i poželio studentima uspješan rad i da nakon završetka zimske škole imaju dovoljno inspiracije i dobih ideja u koje vjeruju i koje su spremni da ostvare.

 

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Rukovoditeljka projekta doc. dr Milena Đukanović, kazala je da joj je drago što je današnje otvaranje škole istovremeno i otvaranje izložbe 3D štampanih radova studenata druge godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i dodala da su danas, više nego ikad, studenti u prilici da uzmu aktivno učešće u svom profesionalnom usavršavanju, još od početka školovanja, kao i da svoje ideje pretoče u stvarnost. Veliki broj projekata, zimskih i ljetnjih škola, raznih startap akademija, u koje studenti mogu da se uključe i da kroz njih realizuju svoje ideje, potvrda su da se u Crnoj Gori sve više obraća pažnja na samoostvarivanje studenata, još u ranoj fazi, i na mogućnosti freelancing-a mladih.

Na otvaranju škole upriličena je i Izložba radova 3D štampe studenata II godine Elektrotehničkog fakulteta “Kineska priča” u okviru inovacionog projekta podržanog od strane Ministarstva nauke. Izložba se sastoji od audio priča na kineskom i crnogorskom jeziku, koji dočaravaju Kinu, i prate 3D štampane radove.