Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

14 пријава у оквиру Специјалног позива за Цовид-19

14 пријава у оквиру Специјалног позива за Цовид-19
Датум објаве: 05.05.2020 11:17 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Специјални позив у оквиру Конкурс за додјелу грантова за научноистраживачке пројекте, на тему Цовид-19 из области здравља и економије, завршен је у понедељак 04. маја.

Научноистраживачки тимови Универзитета Црне Горе, Универзитета Доња Горица и Универзитета „Адриатик“ као и тимови Клиничког центра Црне Горе, Института за јавно здравље, Специјалистичке ветеринарске лабораторије и Домова здравља али и Управе за статистику и Института за стратешке студије и пројекције су у кратком року припремили и пријавили укупно 14 пројеката. Највише пројеката је из области здравља и медицине, а најзаступљенији партнери на пројектима су Клинички центар Црне Горе и Институт за јавно здравље.

Евалуација пројеката овог дијела Конкурса и објава посебне ранг листе одабраних пројеката обавиће се по убрзаној процедури, како би се осигурала правовремена реакција на пандемију Цовид-19 у Црној Гори.

Рок за завршетак реализације ових пројеката је 30. октобар 2020. године, како би се резултати пројекта могли што прије уотријебити за доношење одлука базираних на научним истраживањима и за ублажавање посљедица настале кризне ситуације.

Подсјетимо, усљед пандемије новог коронавируса, Министарство науке Црне Горе је опредијелило средства у износу од 200.000еур из буџета за додјелу грантова за научноистраживаке пројекте и то из области здравља и економије, са циљем подстицања научноистраживачког рада којим се стичу и примјењују знања о новој заразној болести ЦОВИД-19 те њеним ширим, друштвеним последицама. Подржани пројекти ће имати за циљ и да пруже примјењива знања и рјешења за боље управљање сличним кризним ситуацијама.