Manja slova Veća slova RSS
>

14 prijava u okviru Specijalnog poziva za Covid-19

14 prijava u okviru Specijalnog poziva za Covid-19
Datum objave: 05.05.2020 11:17 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Specijalni poziv u okviru Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte, na temu Covid-19 iz oblasti zdravlja i ekonomije, završen je u ponedeljak 04. maja.

Naučnoistraživački timovi Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta „Adriatik“ kao i timovi Kliničkog centra Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, Specijalističke veterinarske laboratorije i Domova zdravlja ali i Uprave za statistiku i Instituta za strateške studije i projekcije su u kratkom roku pripremili i prijavili ukupno 14 projekata. Najviše projekata je iz oblasti zdravlja i medicine, a najzastupljeniji partneri na projektima su Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje.

Evaluacija projekata ovog dijela Konkursa i objava posebne rang liste odabranih projekata obaviće se po ubrzanoj proceduri, kako bi se osigurala pravovremena reakcija na pandemiju Covid-19 u Crnoj Gori.

Rok za završetak realizacije ovih projekata je 30. oktobar 2020. godine, kako bi se rezultati projekta mogli što prije uotrijebiti za donošenje odluka baziranih na naučnim istraživanjima i za ublažavanje posljedica nastale krizne situacije.

Podsjetimo, usljed pandemije novog koronavirusa, Ministarstvo nauke Crne Gore je opredijelilo sredstva u iznosu od 200.000eur iz budžeta za dodjelu grantova za naučnoistraživake projekte i to iz oblasti zdravlja i ekonomije, sa ciljem podsticanja naučnoistraživačkog rada kojim se stiču i primjenjuju znanja o novoj zaraznoj bolesti COVID-19 te njenim širim, društvenim posledicama. Podržani projekti će imati za cilj i da pruže primjenjiva znanja i rješenja za bolje upravljanje sličnim kriznim situacijama.