Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
Национална процедура о именовању представника Црне Горе у Управним одборима ЦОСТ акција


Услови за учествовање у одобреним / текућим ЦОСТ акцијама

У одобреним / текућим ЦОСТ акцијама могу да учествују представници академског, привредног, јавног и цивилног сектора.

Из разлога ефикасности рада ЦОСТ акција, појединац и истраживач може бити члан или замјеник у Управном одбору у највише три акције.

Чланови у Управним одборима ЦОСТ акција треба да имају академско звање доктора наука уколико долазе из академских институција. Уколико долазе из институција привредног, јавног или цивилног сектора, чланови у Управним одборима треба да прикажу своју експертизу у области акције.

Једна институција може предложити једну особу да буде члан Управног одбора одређене акције (МЦ мембер), и највише два замјеника (МЦ Субституте).

Национални координатор, на захтјев тима који је већ укључен, може именовати још једног представника у Управном одбору, уколико се не именује други МЦ члан у року од годину дана од именовања првог МЦ члана.

Улоге у ЦОСТ акцијама

Представник у Управном одбору акције задужен је за координацију, спровођење и управљање акцијом.

Предност при именовању у Управним одборима имају истраживачи и појединци који су учествовали у припреми предлога одговарајуће ЦОСТ акције (сецондарy пропосер).

Представник у Управном одбору акције треба да води евиденцију о учешћу наших истраживача у оквиру акције и да, по завршетку акције пошаље, извјештај националном ЦОСТ координатору. Извјештај треба да садржи информације о раду наших истраживача у оквиру акције, као и учешћу наших истраживача у акцији (МЦ састанци, конференције, СТСМ, тренинг школе).

Уколико МЦ члан не може да присуствује састанку Управног одбора, требало би да на вријеме о томе обавијести Цхаира акције и Грант Холдер-а и да предложи да се МЦ замјенику пошаље позив преко е-ЦОСТ-а.

Представник у Радној групи обавља задатке које захтијева акција како би испунио циљеве пројектног плана, као што је описано у Меморандуму о разумијевању (МоУ).

Сагласност Цхаир-а акције или предлагача акције

Потребно је добити сагласност Цхаир-а (предлагача) акције за приступање текућој акцији.

Појединци и истраживачи који су учествовали у подношењу предлога пројекта (сецондарy пропсер-и) не треба да траже ову сагласност. За сагласност је довољно приложити пдф и маил кореспонденције са Цхаир-ом/предлагачем акције.

Кораци за укључење у одобрену / текућу ЦОСТ акцију:

и. Учешће у ЦОСТ акцији иницира истраживачки тим слањем захтјева за укључење у одређену, већ одобрену тј. текућу акцију њеном предсједавајућем, путем е-маила. Листа свих текућих акција (пројеката) и контакти предсједавајућих могу се пронаћи на веб сајту ЦОСТ Асоцијације: хттпс://www.цост.еу/
ии. Предсједавајући акције начелно разматра писмо намјере и упућује истраживачки тим да се обрати националном ЦОСТ координатору, ради званичног именовања у чланство акције.
иии. Националном ЦОСТ координатору у Министарству науке Црне Горе потребно је доставити:

• Сагласност предсједавајућег акције (Ацтион Цхаир-а) за учешће истраживачког тима у одређеној ЦОСТ акцији (Сецондарy пропосер-и не треба да траже ову сагласност, већ је за сагласност довољно приложити пдф и маил кореспонденције са Цхаир-ом/предлагачем акције), и

• Национални координатор може да формира комисију која одлучује о приступању траженој акцији, уколико из достављене документације није недвосмислено јасно да истраживачки тим има капацитета за учешће у акцији.
• Након одобрења на националном нивоу (највише 15 дана од дана подношења апликације путем е-мејла), национални ЦОСТ координатор путем е-ЦОСТ платформе именује истраживаче и појединце за члана и замјенике у Управном одбору ЦОСТ акције.

Оригинални Пријавни формулар за учешће у ЦОСТ акцијама шаље се:

1. Поштом у папирној форми на сљедећу адресу:

Милена Милоњић
ЦОСТ Национална координаторка
Министарство науке
Римски трг бр. 46
Подгорица, Црна Гора
тел: +382 20 405 307

2. Путем е-мејла милена.милоњиц@мна.гов.ме у једном пдф документу (укључујући скениране потписе и печат).

Пријаве истраживача за прикључење ЦОСТ акцији разматрају се према редосљеду пријема.

Подгорица, 23. јул 2019. године