Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

О Програму


ЦОСТ (www.цост.еу) је медувладин оквир за европску сарадњу у домену науцних и технолошких истраживања. У домену умрежавања истраживацких тимова у сродним областима истраживања, путем ЦОСТ-а се остварује снажна интеракција и сарадња која води успостављању партнерстава, заједницких пројеката и објављивања науцних радова.

ЦОСТ асоцијација се састоји од 38 земаља цланица и једне државе сараднице, Израела. Црна Гора је пуноправна цланица ЦОСТ асоцијације од маја 2015. године.

ЦОСТ подржава умрежавање истраживаца кроз науцне и технолошке мреже (акције), које су отворене: за све области наука (укљуцујуци интердисциплинарне), за нове и оригиналне идеје (иновативне), партнере (јавне и привате универзитете и истраживацке институције, медународне организације, НВО, предузеца), истраживаце у свим фазама каријере (младе и старије истраживаце). За период трајања Хоризонта 2020, ЦОСТ посебно има за циљ да допринесе јацању европских истраживацких и иновационих капацитета. Његове кљуцне карактеристике у Хоризонту 2020 су: подржавање изврсности, отвореност и инклузија, подржавање нових идеја и размјена знања.

Дужина трајања акције је цетири године, у цијој реализацији уцествује најмање седам институција из земаља цланица ЦОСТ-а.

Поспјешујуци мобилност истраживаца широм Европе, ЦОСТ акције су одлицна шанса за размјену искустава са науцницима широм свијета и идеално мјесто за улазак младих истраживаца у свијет науке.

Могуцности уцешца за црногорске институције:

»Предлагање нових акција (позив за предлагање акција је стално отворен, у предлогу пројекта уцествује најмање седам институција из земаља цланица ЦОСТ-а) : хттп://www.цост.еу/партиципате/опен_цалл

»Прикљуцивање текуцим акцијама: хттп://www.цост.еу/ЦОСТ_Ацтионс/алл_ацтионс

»Оцјењивање акција у својству независних експерата: хттп://www.цост.еу/партиципате/еxтернал_еxпертс
Црногорски истраживаци имају могуцност да постану ЦОСТ експерти и дају допринос у евалуацији предлога ЦОСТ акција, као и да уцествују у оцјењивању резултата ЦОСТ акција, по њиховом завршетку.

Инструменти ЦОСТ акције:

Састанци, конференције, радионице Буџетом ЦОСТ акције покривени су путни трошкови и трошкови смјештаја уцесника у акцији (као и трошкови организације састанака).

Краткороцне науцне посјете дају могуцност науцницима да посјете колеге у другој земљи како би уцврстили сарадњу, науцили нову технику, направили одговарајуца мјерења користеци инструменте или методе који не постоје у лабораторијама у њиховој земљи. Посебно су намијењене младим науцницима. Трају од 5 дана до 3 мјесеца.

Тренинг школе - интензивна обука у некој новој области у једној од лабораторија или институција која има јединствену опрему или знање, а налази се у земљама које уцествују у тој ЦОСТ акцији. Уцесници су обицно (али не искљуциво) млади науцници (докторанти и постдокторанти). Трајање је обицно мање од 5 дана са максимално 30 уцесника.

Грантови за конференције за докторанте - Грантови за конференције помажу ПхД студентима и младим истраживацима из ИТЦ земаља, меду којима је и Црна Гора, да уцествују на медународним науцно-технолошким конференцијама, иако конференције нису организоване у оквиру одредене ЦОСТ акције.

Предност сарадње у оквирима ЦОСТ-а је и у цињеници да се равноправном сарадњом на пројектима стварају услови за све остале облике медународне сарадње, а национални програм се доводи у релацију с истраживањима у Европи и свијету.