Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан Инфо дан: Хоризонт 2020 – Здравље, демографске промјене и квалитет живота

Одржан Инфо дан: Хоризонт 2020 – Здравље, демографске промјене и квалитет живота
Датум објаве: 25.12.2015 15:23 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Данас је у Клиничком центру Црне Горе одржана информативна сесија о отвореним позивима из приоритетне области: “Здравље, демографске промјене и квалитет зивота”, у оквиру програма за истраживања и иновације ЕУ “Хоризонт 2020“.

Након што је Национални координатор за Хоризонт 2020, мр Смиља Кажић-Вујачић дала основне информације о циљевима, структури и буџету Програма, циљне групе за ову област – представници Клиничког центра Црне Горе, Медицинског факултета и Института за јавно здравље упознали су се са суштином Радног програма, тј. отвореним позивима за наведену област за 2016-2017. годину.

Национална контакт особа за овај приоритет, проф. др Весна Мирановић, детаљно је представила садржај, циљеве и очекиване резултате конкурса. Она се у свом излагању фокусирала на највећу област покривену конкурсом - Персонализовано здравље и њега, која обухвата: Разумијевање здравља, квалитета живота и болести; Превенција болести; Лијечење и управљање болешћу; Активно старење и управљање сопственим здрављем; Методе и подаци; и Здравствена регулатива и интегрисана њега.
Презентацију проф. др Весне Мирановић можете преузети овдје.

Такође, Министарство науке, у сарадњи са Европском комисијом, у наредном периоду реализоваће програм експертске подршке са циљем повећања учешћа у Хоризонт-у 2020, за приоритетне области истраживања, међу којима је и медицина.