Manja slova Veća slova RSS
>

Radionica: Kako napisati dobar istraživačko-razvojni projekat za EU Program “HORIZON 2020” Banja Luka, 18. mart 2016. godine

Radionica: Kako napisati dobar istraživačko-razvojni projekat za EU Program “HORIZON 2020” Banja Luka, 18. mart 2016. godine
Datum objave: 26.02.2016 16:40 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Cilj radionice je da se polaznicima prikaže kojim programima Evropska Unija dodjeljuje finansijska sredstva za organizacije i preduzeća koja se bave istraživanjem i razvojem. Ova radionica pružiće neophodna znanja potrebna za kvalitetnu pripremu istraživačko-razvojnih projekata: od definicije ciljeva do planiranja implementacije, budžeta i rezultata projekta.

Kroz praktičan rad tokom obuke koristeći primjere iz prakse, polaznici će:

• upoznati programe EU za istraživačko razvojne projekte i pravila finansiranja;
• ovladati procesom i metodologijom izrade projektnog predloga;
• naučiti da pripreme kvalitetan budžet i da pravilno objasne budžetirane troškove;
• naučiti osnovna pravila projektnog menadžmenta i vođenje projektnog konzorcijuma (partnera na projektu);
• usvojiti neophodna znanja i iskustva za kvalitetnu pripremu i kasniju realizaciju istraživačko razvojnih projekata.

Predavač:
BOŠKO NEKTARIJEVIĆ - direktor BSN Akademije Beograd, BBA, MBA, Izvršni direktor Balkanske Bezbjednosne mreže (BSN). Diplomirao u Parizu (1999) na poslovnoj školi IFAM. Magistrirao je na Solvay Brussels School of Economics and Management Univerziteta u Briselu (2002) i specijalizaciju završio na Harvard Univerzitetu (2006). Takođe je završio i brojne druge edukativne i trening programe na vodećim svjetskim centrima izvrsnosti poput Boston Univerziteta, IMPAC-a, itd. Radno iskustvo gradio je na različitim projektima Evropske Unije, Evropskog parlamenta, Vlada Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Evropskog pokreta, Evropskog Integracionog Fonda, Makedonskog Instituta za integracije, Cotrugli Business School, Biznis Akademije, ICIP-a, RDTPI i drugih projekata. Iskustvo sa Okvirnim programima (Framework Programmes) gradi od FP6 programa, počevši kao mladi istraživač pa kao ekspert za razvoj FP7 projekata sa preko 50 timova u regionu. Poslednjih deset godina pomaže liderima reformi na Balkanu da unaprijede kvalitet projekata, uticaj i rezultate. Dizajnirao je i vodio brojne treninge u Briselu i na Balkanu koje je preko 5000 polaznika ocijenilo najvišim ocjenama.

Ciljne grupe:

Radionica je namijenjena svima koji su zainteresovani za korišćenje sredstava iz fondova EU za istraživačko-razvojne projekte, a prvenstveno:

• Predstavnicima akademskih institucija i istraživačkih ustanova (fakulteti, istraživački instituti, i slično);
• Predstavnicima privrede koji ulažu u vrhunska istraživanja i razvoja;
• Predstavnicima različitih institucija;
• Predstavnicima nevladinih organizacija, poslovnih i strukovnih udruženja;
• Studentima.

Program radionice možete preuzeti ovdje