Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство науке у сарадњи са Европском комисијом одржало Инфо о најпопуларнијем ЕУ програму стипендирања научника

Министарство науке у сарадњи са Европском комисијом одржало Инфо о најпопуларнијем ЕУ програму стипендирања научника
Датум објаве: 21.06.2016 17:47 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство наукеМинистарство науке, у сарадњи са Европском комисијом - Генералним директоратом за образовање и културу, данас, 21. јуна 2016. године у Подгорици организовало је Инфо дан за област „Мариа Склодоwска Кири Акције-МСЦА“ као једну од значајних области ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“ (2014-2020). Циљ одржавања једног оваквог догађаја био је упознавање учесника са могућностима које нуди програм „Мариа Склодоwска Кири Акције“ кроз обезбјеђење грантова за истраживаче, како оне младе тако и оне са искуством, чиме се јача транснационална, интерсекторска и интердисциплинарна мобилност.

Испред Министарства науке, присутне је поздравио мр сци Дарко Петрушић, помоћник Министра науке, који се у свом обраћању кратко осврнуо и на друге програме Министарства науке, попут Програма Националних стипендија за изврсност који је слиједио Мариа Кири модел, али и указао на подршку коју путем Конкурса за суфинансирање НИД обезбјеђује на националном нивоу Министарство науке.

Г-дин Даниел Геринг (Даниел Гохринг) из Генералног директората Европске комисије за образовање и културу учеснике Инфо дана је детаљно упознао са могућностима које пружа Програм МСЦА, укључујући и начин припреме И процедуре за подношење успјешних пројеката у МСЦА. О детаљима евалуационог процеса пријава говорио је проф др Бојан Бабић са Машинског факултета Универзитета у Београду, док је Јелена Џанкић са Европског института говорила о својим искуствима током кориштења стипендије под овим Програмом. О раду ЕУРАXЕСС портала на УЦГ, говорио је Филип Петровић из Каријерног центра Универзитета Црне Горе док је ЕУ Оквирни програм за област просвјете “Ерасмус+” презентовао Ранко Лазовић из Канцеларије поменутог Програма у Подгорици. На крају Инфо дана, Ентерприсе Еуропе Нетwорк је представила Ивана Томашевић из Бизнис Старт ап центра Бар.

Програм МСЦА такође омогућава научним и истраживачким организацијама попут универзитета, истраживачких центара, али и компанија које имају сектор истраживања и развоја да угосте талентоване стране истраживаче те кроз то да креирају стратешка партнерства са водећим свјетским институцијама.

Прије Подгорице, ЕЦ је организовала сличан догађај у Истанбулу (13.јуна), а након Подгорице слиједе Инфо дани у Кишњеву 22. јуна, Рејкјавику 05. јула, Бањалуци 07. јула, Скопју 14. октобра и Кијеву 27. октобра, све у оквиру кампање ЕЦ посвећене земљама са статусом кандидата за чланство у ЕУ за повећање учешћа у Програму “Хоризонт 2020” , како у односу на број пријава тако и у односу на број оних које су позитивно евалуиране.

Овдје можете преузети презентације са МСЦА Инфо дана:

ДГ МСЦА Хоw то Апплy Монтенегро Даниел Гохринг.пдф

ДГ МСЦА Монтенегро Даниел Гохринг.пдф

Пресентатион МСЦА Проф. др Бојан Бабић.пдф

Дзанкиц_МСЦА_Подгорица.пдф

ЕЕНМонтенегро.пдф

ЕУРАXЕСС Филип Петровиц.пдф

ЕРАСМУС+ ГЕНЕРАЛ ППТ.пдф