Manja slova Veća slova RSS
>

Udruženi istraživački centar (JRC) objavljuje poziv za kolaborativna doktorska partnerstva

Udruženi istraživački centar (JRC) objavljuje poziv za kolaborativna doktorska partnerstva
Datum objave: 28.12.2016 11:06 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Kako bi se poboljšao pristup nauke, JRC je objavio novu šemu za kolaborativna doktorska partnerstva (Collaborative Doctoral Partnership - CDP) u saradnji sa univerzitetima iz zemalja članica EU i zemalja pridruženim EU istraživačkom programu Horizont 2020. Ovo partnerstvo će ponuditi mogućnosti za nove generacije doktorskih studija, sa posebnim naglaskom za kreiranju politika.

Kroz CDR, JRC nastoji da uspostavi stratešku saradnju sa univerzitetima koji imaju međunardnu reputaciju u nauci i tehnologiji i koji omogućavaju doktorske studije novim generacijama studenata. Učešće u ovoj šemi će omogućiti sticanje potreba pristupa naučnim politikama, razmjevanje potreba istraživanja u različitim ciklusima politika i novih komunikacionih vještina u nauci.

U praktičnom smislu to znači zajednički razvoj istraživačkih programa, prijem i nadgledanje doktorskih studija između univerziteta i JRC.

Partnerstvo bi trebalo da dovede do jačanja saradnje između JRC i univerziteta unapređujući međusobne vještine i sposobnosti, kombinujući znanje, kapacitete i umrežavanje u ključnim oblastima nauke.

U pilot fazi projekta koji je objavljen 19.decembra 2016.god., fokus je na šest tematskih oblasti: energija i transport, zemljište i promjene u korišćenju zemljišta, bio-ekonomija i šume, mašinsko učenje, genetika i bioinformatika, i nuklearna dekomisija i upravljanje otpadom.

Dodatne informacije kao i instrukcije za prijavljivanje mogu se naći na internet stranici: https://ec.europa.eu/jrc/en/working-with-us/collaborative-doctoral-partnerships.

Rok za prijavu je 15.mart 2017. godine

Kontakt osoba Martina Lukić
martina.lukic@mna.gov.me
tel: 020/405 371