Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Расписан конкурс за твининг пројекте у Хоризонту 2020

Расписан конкурс за твининг пројекте у Хоризонту 2020
Датум објаве: 24.05.2017 18:42 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европска комисија је 11. маја расписала конкурс за Твининг пројекте у оквирном програму за истраживање и иновације, Хоризонт 2020. Циљ овог сегмента програма је пружање подршке истраживачким организацијама из научно мање развијених земаља да путем партнерстава са лидерским институцијама из ЕУ направе значајан искорак у својој научној и иновативној дјелатности. Опредијељен је буџет од 30 милиона ЕУР, што значи да ће бити финансирано око 30 пројеката. Рок за подношење предлога пројеката је 15. новембар 2017. године.

Изазов:

Изазов који се третира овим позивом за пројекте односи се на јаз у умрежености и на недостатке који постоје између истраживачких установа у научно мање развијеним земљама ЕУ и придруженим земаљама * и њихових пандана из ЕУ који имају међународну препознатљивост и лидерство. У потрази за изврсношћу, напредне истраживачке институције показују тенденцију сарадње у затвореним групама, што производи ефекат истискивања из такмичења за научне фондове великог броја потенцијално одличних институција. Твининг пројекти настоје да одговоре на овај изазов.

Сврха:

Твининг има за циљ значајно оснаживање дефинисане истраживачке области на универзитетима или истраживачким организацијама** из мање развијених земаља (wиденинг земље), повезујући их са најмање двије лидерске институције на међународном плану, из других земаља чланица. Твининг ће:

  • Унаприједити научни и технолошки капацитет институција са фокусом на установе или организације из wиденинг земаља;
  • Помоћи подизању истраживачког профила институције из wиденинг земље, као и научних профила њеног особља;

Успјешни твининг пројекти ће требати да јасно представе научну стратегију којом ће се направити значајан искорак и подстаћи научна изврсност и иновативни капацитет у дефинисаној области истраживања, као и научни квалитет партнера укључених у пројекат. Уколико је релевантно, везе пројекта са УН циљевима одрживог развоја треба да буду наглашене.

Стратегија треба да укључи свеобухватан скуп мјера које ће пројекат подржати. Оне укључују: краткорочне размјене особља; експертске посјете, краткорочне мисије или виртуелну обуку; учешће на конференцијама; организацију заједничких активности попут љетњих школа; активности дисеминације и комуникације са јавношћу.

Уопштено, трошкови управљања, администрације, умрежавања, обуке, путовања – су прихватљиви у оквиру твининг пројекта. Неприхватљиви су трошкови инфраструктуре и опреме, истраживања (укључујући материјале).

Трајање пројекта може бити до три године.

Комисија сматра да пројекти који захтијевају подршку од око 1 милион ЕУР могу на адекватан начин да испуне очекивања. То не значи да пројекти којима се тражи мањи износ не могу бити изабрани за финансирање.

Очекивани ефекат:

  • Повећана истраживачка изврсност институције координатора у дефинисаној области истраживања
  • Побољшање репутације, привлачности и умрежености институције координатора
  • Унапријеђена способност за такмичење за научне фондове на националном, ЕУ и међународном плану

Потребно је квалитативно и квантитативно илустровати очекивани потенцијални ефекат твининг пројекта у институцији координатору, засновано на индикаторима попут очекиваних научних публикација у ревидованим часописима, уговори о сарадњи са бизнисом, интелектуална својина, нови иновативни производи или услуге.

Институције из развијенијих земаља ће остварити такође корист, попут приступа новим подручјима истраживања, развој креативних приступа, повећана мобилност научника итд.

Све информације, он-лине алатка за подношење пријаве пројекта, документа, могу се наћи на овом линку

За подршку у припреми предлога пројекта можете се обратити националној контакт особи за Wиденинг, бранка.зизиц@мна.гов.ме

* Композитни индикатор научне изврсности 2 користи се за идентификацију "лоw Р&И перформинг" ор "Wиденинг" цоунтриес (до 70% ЕУ просјека). Црна Гора припада овој групи земаља.

** Главни партнери у твининг пројекту су универзитети, научни институти (јавни или приватни). Партнер у пројекту, након испуњења минималних захтјева, може бити и компанија, уколико је то оправдано пројектом. Приватно профитно правно лице не може бити координатор твининг пројекта