Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Расписан конкурс за пројекте Европског истраживачког савјета у Хоризонту 2020

Расписан конкурс за пројекте Европског истраживачког савјета у Хоризонту 2020
Датум објаве: 01.06.2017 07:38 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Отворен је позив ЕРЦ Адванцед Грант у оквиру стуба Изврсност у науци. Европска комисија кроз овај позив финансираће истраживаче са искуством који су у фази развоја каријере с препознатим референцама о истраживачким достигнућима.

Овај позив је отворен за истраживаче свих националности и старосних доби који имају намјеру да реализују истраживање у било којој држави чланици (ЕУ МС) или придруженој земљи (АЦ), укључујући матичну земљу, односно институцију, који су у напредној фази своје каријере (тзв. Адванцед Грантс) и независни у истраживању са доказаним искуством, вјештином управљања тимом и истраживањем.
Пројекти које финансира ЕРЦ најбоља су истраживања у Европи и додјељују се научницима искључиво на основу изврсности њиховог истраживачког рада. Пројекти морају бити амбициозни, допринијети помјерању граница у науци, бити изузетно иновативни и неконвенционални. Научници треба да представе портфолио којим се доказују изузетни резултати истраживања у посљедњих 10 година.

Руководилац истраживања може бити било гдје у свијету у тренутку аплицирања, али истраживање и ЕРЦ грант мора имплементирати у ЕУ МС/АЦ. У моменту аплицирања руководилац не мора бити запослен у институцији домаћину (Хост Институтион - универзитет, истраживачки центар, институт, индустрија...), али током трајања пројекта мора. Вријеме које руководилац мора посветити ЕРЦ пројекту је минимум 30% од укупног радног времена.
Пројектом управља руководилац у сарадњи са институцијом домаћином и тимом који је окупљен око њега. Институција домаћин се обавезује на обезбјеђивање најбољих услова за руководиоца истраживања и квалитетну финансијску имплементацију пројекта. Уобичајено је да цијели тим долази из исте институције као и руководилац истраживања. Уколико постоји довољна оправданост, чланови тима могу бити и у другим институцијама, било у истој земљи гдје и руководилац, у ЕУ МС или АЦ, али и земљама ван Европе.
Чланови тима могу бити било које старосне доби, поријекла, академског статуса (истраживачи са искуством, постдокторанти, студенти докторских студија). Уобичајена структура: руководилац + старији истраживачи + постдокторанти + ПхД студенти + страни сарадници.

Фокус је на подршци интердисциплинарним, мултидисциплинарним, трансдисциплинарним пројектима који бришу границе између научних дисциплина. ЕРЦ пројекте карактерише иновативан приступ истраживању у новим областима (емергинг фиелдс) и помјерање граница у науци. Изврсност је једини и основни критеријум евалуације– изврсност и истраживача и предлога пројеката.
За овај позив не постоје унапријед одређене квоте ни за државе, ни за регионе, ни за пол истраживача - инсистира се на отворености и приступачности.
Висина подршке износи до 2.5 милиона еура по пројекту, који траје до 5 година. Постоји могућност додатних 1 милион еура за почетне трошкове пресељења истраживања у МС/АЦ или куповину капиталне опреме.

ЕРЦ је до данас објавио више од стотину хиљада публикација, од којих је седам посто рангирано међу један посто нацитиранијих па је, захваљујући томе, ЕРЦ први пут ‘престигао’ САД по броју најцитиранијих публикација.
За оцјењивање ЕРЦ Адванцед Грант приједлога задужени су ЕРЦ панели, који обухватају све области наука, а који су подијељени у три главна истраживачка домена:
Физичке и инжењерске науке: 10 панела
Природне науке: 9 панела
Друштвене и хуманистичке науке: 6 панела
Руководилац сам одређује ком панелу подноси предлог пројекта.
Позив је отворен до 31. августа 2017. године.

Додатне информације: Милена Милоњић, национална контакт особа за Европски истраживачки савјет - ЕРЦ, е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме, а такође сва питања везана за овај позив можете упутити и на е-маил адресу: ЕРЦ-2017-АдГ-АППЛИЦАНТС@ец.еуропа.еу

Позив је објављен на линку: хттпс://ерц.еуропа.еу/фундинг/адванцед-грантс
Информације за учеснике: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/дата/реф/х2020/отхер/гуидес_фор_апплицантс/х2020-гуиде17-ерц-адг_ен.пдф
Финансирани пројекти: хттпс://ерц.еуропа.еу/пројецтс-фигурес/ерц-фундед-пројецтс/