Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан Инфо дан о ЕУ програмима за иновације у Технополису

Одржан Инфо дан о ЕУ програмима за иновације у Технополису
Датум објаве: 19.06.2017 17:28 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


 Министарство науке Министарство науке        

Информативни догађај посвећен развоју иновација у Црној Гори одржан је данас, 19. јуна, у просторијама Технополиса у Никшићу, у оквиру којег су искуства и знања размјенили актери из области технолошки базираних иновација из Црне Горе - предузећа и истраживачких тимова, гости из Србије и Словеније, као и представници посредничких институција – Привредне коморе и Иновационо-предузетничког центра Технополис, Министарства науке и Министарства економије.

Учеснике Инфо дана је поздравио у уводном обраћању извршни директор Технополиса Ратко Батаковић. На самом почетку програма достигнућа у комерцијализацији резултата истраживачких пројеката, финансираних кроз програм Министарства науке - ИНВО (Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност), с фокусом на резултате Центра изврсности БИО-ИЦТ, испред Министарства науке представио је Саша Ивановић.

Ненад Нововић из компаније Амплитудо, која је склопила споразум о сарадњи са Електротехничким факултетом ради комерцијализације иновација из пројекта БИО-ИЦТ, говорио је о иновативним идејама које напредују на скали технолошке спремности и приближавају се фази изласка на тржиште, заједничким напорима факултета и компаније.

За бројне учеснике догађаја ово је била јединствена прилика да чују о занимљивим идејама које су припремљене током трогодишњег рада тима истраживача, укључујући 15 младих доктораната и магистраната.

Представници Министарства науке и Министарства економије презентовали су могућности финансирања иновација кроз неколико инструмената ЕУ програма за истраживање и иновације, Хоризонт 2020, Инструмента за мала и средња предузећа, Нових и надолазећих технологија и Брзих стаза до иновација. Такође, представљен је и финансијски програм Европске уније и Инвестиционо-развојног фонда за улагање ризичног капитала у перспективне иновативне фирме и пројекте (WБ ЕДИФ).

У другом дијелу дана, гости из Технолошког парка Љубљана, гђа Тања Лоргер и гђа Весна Радуновић, говориле су о начину живота предузећа – станара технолошког парка и њиховој унутрашњој организацији.
Министарство науке Министарство науке
Представници иновативног предузећа „Сwифттy“ – Елеонора Сергијевић и Иван Христић из Научно-технолошког парка Београд на крају су детаљно изложили свој пут успјешног коришћења фонда Инструмент за мала и средња предузећа из програма Хоризонт 2020, путем којег су направили план за увођење дисруптивне иновације у бизнис креирања веб сајтова, а затим аплицирали за знатно већа бесповратна средства за финансирање самог пројекта и излазак на тржиште.

Разговарало се и о потреби постојања већег броја националних инструмената за подршку иновативним бизнис пројектима, развоју старт-уп културе, економском образовању које још увијек не обухвата у адекватној мјери област иновација и нових економских модела за савремено доба.
Учесници су добили важна сазнања и експертске препоруке како ићи даље у искоришћавању потенцијала који постоји у научноистраживачким организацијама и како градити везе с бизнисом.

Акцентовано је да је неопходно ослушкивати тржиште, пратити савремене трендове и наћи адекватну везу између иновација и привреде. Уз то, наглашено је да је од изузетне важности да апликације буду комплементарне са ЕУ препорукама и стандардима, а све у циљу комерцијализације знања и производа који треба да допринесу заједници у економском, социјалном и културном контексту.

Инфо дан је превасходно био намијењен станарима Технополиса и другим предузећима која планирају развој базиран на технолошким иновацијама, али и министарствима, општини и посредничким институцијама.

Модератор Информативног дана је била Бранка Жижић, национални координатор за програм Хоризонт 2020 у Министарству науке.

Презентације Саше Ивановића можете преузети овдје:

Искуства комерцијализације знања из ХЕРИЦ пројекта Комерцијализација ХЕРИЦ.пдф
Х2020 Инструменти: Будуће и надолазеће технологије и Брза стаза до иновација Х2020 инструменти ФЕТ и ФТИ.пдф