Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Расписани позиви за пројекте у домену Х2020 – Наука са друштвом и за друштво

Расписани позиви за пројекте у домену Х2020 – Наука са друштвом и за друштво
Датум објаве: 14.12.2017 12:03 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


 КОНКУРС: НАУКА СА ДРУШТВОМ И ЗА ДРУШТВО – СЦИЕНЦЕ WИТХ АНД ФОР СОЦИЕТY
Шифра конкурса: Х2020-СWАФС-2018-2020


Министарство науке Министарство науке 

Сажетак конкурса и циљеви

Наука са друштвом и за друштво (СWАФС) ће помоћи грађанима, организацијама и географским подручјима да отворе ново поглавље свог развоја кроз заједничке активности истраживања и иновација у пет стратешких оријентација. Допринијеће примјени концепта Одговорног истраживања и иновација (ОИИ - Респонсибле Ресеарцх анд Инноватион – РРИ) кроз промјене у управљању у истраживачким организацијама (ИО) и организацијама које финансирају истраживања (ФО), са фокусом на развој нових партнерстава која укључују истраживаче, доносиоце политика, грађане и привреду. Подићи ће подршку за родну равноправност у политикама истраживања и иновација (И&И) путем институционалних промјена. Ојачаће територијалну димензију партнерстава у науци за друштво, при чему се територија разумије као географско подручје са сличним одликама (економским, социјалним, културним, природним). Подржаће се “грађанска наука” гдје ће се грађани и остали актери укључити у све фазе истраживања и иновација. Коначно, градиће се база знања за СWАФС, путем комбиновања отвореног приступа “из базе” (боттом-уп) и циљаних тема.

Временски рокови за позиве у 2018. години

Датум отварања позива: 5. децембар 2017.

Рок за подношење пријава пројеката: 10. април 2018. године

Стратешка оријентација 1. Убрзавање и каталисање процеса институционалних промјена (релевантна за свих 8 тема под овим поглављем СWАФС Радног програма, тј. од СwафС-01-2018-2019  до СwафС-08-2019)

Овај сегмент ће допринијети имплементацији приоритета РРИ (јавно ангажовање, научно образовање, етика која укључује интегритет научника, родна равноправност и отворени приступ - опен аццесс), кроз институционалне промјене у управљању у ИО и ФО, на интегрисан начин који укључује дисеминацију добрих пракси. У овој стратешкој оријентацији, ИО и ФО треба да буду схваћене широко, као организације које развијају или финансирају активности истраживања и иновација као један од својих циљева (нпр. НВО које су активне на пољу И&И могу бити укључене). Пројекти ће укључивати различите категорије актера а развој нових партнерстава ће бити приоритет. Резултати треба да допринесу имплементацији ЕРА приоритета, већем ангажовању свих у И&И и бољем и одрживијем ангажовању ширег друштва.

Позиви у овом поглављу:

 • СwафС-01-2018-2019: Опен сцхоолинг анд цоллаборатион он сциенце едуцатион
 • СwафС-02-2018: Инновативе метходс фор теацхинг етхицс анд ресеарцх интегритy
 • СwафС-03-2018: Девелопинг ресеарцх интегритy стандард оператинг процедурес
 • СwафС-04-2018: Енцоурагинг тхе ре-усе оф ресеарцх дата генератед бy публицаллy фундед
 • ресеарцх пројецтс
 • СwафС-05-2018-2019: Гроундинг РРИ працтицес ин ресеарцх анд инноватион фундинг анд
 • перформинг органисатионс
 • СwафС-06-2018: Сциенце4Рефугеес
 • СwафС-07-2019: ЕУРАXЕСС ТОП В
 • СwафС-08-2019: Ресеарцх инноватион неедс & скиллс траининг ин ПхД программес

Стратешка оријентација 2. Јачање подршке за родну равноправност у политикама истраживања и иновација (релевантна за свих 5 тема у овом дијелу СwафС Радног програма тј. СwафС-09-2018-2019 до СwафС-13-2019)

Планови родне равноправности су главни инструмент политика промовисан широм Европског истраживачког простора како би се унаприједила родна равноправност у истраживачким организацијама и на универзитетима. Базирајући се на постигнутом напретку, акције ће бити прилагођене као одговор на три циља: родна равноправност у научним каријерама, у доношењу одлука и родна димензија у садржају истраживања. Додатно, узимајући у обзир еволуцију истраживачких система у Европи, родни аспекти научних каријера и процеси доношења одлука ће бити истражени како би се прикупили докази за будуће политичке активности.  На крају, крупнији и скорашњи изазов је како укључити родну димензију у програме и пројекте истраживања и иновација. На тај начин се жели унаприједити друштвена релевантност произведеног знања, технологија и иновација.

Позиви у овом поглављу:

 • СwафС-09-2018-2019: Суппортинг ресеарцх органисатионс то имплемент гендер еqуалитy планс
 • СwафС-10-2018: Аналyсинг гендер гапс анд биасес ин тхе аллоцатион оф грантс
 • СwафС-11-2019: Сценариос фор ан аwард/цертифицатион сyстем фор гендер еqуалитy ин ресеарцх органисатионс анд университиес ин Еуропе
 • СwафС-12-2019: Тхе гендер перспецтиве оф сциенце, тецхнологy анд инноватион (СТИ) ин диалогуе wитх тхирд цоунтриес
 • СwафС-13-2018: Гендер Еqуалитy Ацадемy анд диссеминатион оф гендер кноwледге ацросс Еуропе

Стратешка оријентација 3. Изградња територијалне димензије СwафС партнерстава (релевантна за двије теме у СwафС Радном програму, тј. СwафС-14-2018-2019 и СwафС-22-2018)

СwафС ће охрабрити партнерства између универзитета, формалних и неформалних образовних установа (укључујући школе), научних музеја и центара, владиних и осталих јавних установа, предузећа и организација цивилног друштва. Повезивање ових различитих нивоа са идејом дијељења научних знања и подршке иновацијама које су вођене потребама корисника, захтијеваће нове радне методе и управљачке односе. Нови начини отварања И&И широко ка друштву у складу са специфичним контекстима биће развијени, што ће осигурати ангажовање заједница у различитим територијалним контекстима (нпр. руралне вс урбане области), промовисање родне равноправности, разматрање укључивања свих људи, без обзира на њихове године, пол, етничку и социо-економску базу.

Позиви у овом поглављу:

 • СwафС-14-2018-2019: Суппортинг тхе девелопмент оф территориал Респонсибле Ресеарцх анд Инноватион
 • СwафС-22-2018: Мобилисинг Ресеарцх Еxцелленце ин ЕУ Оутермост Регионс (ОР)

Стратешка оријентација 4. Истраживање могућности и подршка грађанској науци (релевантна за двије теме у овом одјељку СwафС Радног  програма тј. СwафС-15-2018-2019 и СwафС-16-2019)

Грађанска наука је политичка оријентација која се тек појављује, која је важна али још увијек недовољно истражена. Покрива читав спектар различитих нивоа партиципације: од подизања знања шире јавности о науци, охрабривања грађана да учествују у научном процесу путем посматрања, прикупљања и процесирања података, све до утврђивања научне агенде, са-креирања и имплементације политика везаних за науку. СwафС ће се фокусирати на смисао, механизме и изазове са којима се грађанска наука суочава, од локалног преко европског па до глобалног нивоа, учећи из постојећих искустава и иновативних самониклих покрета. Потенцијални аспекти који ће се истраживати су: како грађанска наука каталише развој научних вјештина и компетенција, дјелује као средство формалног и неформалног научног образовања младих људи, суочава се са примјетним анти-интелектуалним ставовима у друштву, подиже научну писменост европских грађана, промовише друштвену инклузију и запошљивост. Поред тога, разматраће се дубоке импликације на науку као дисциплину, професију и праксу, као и на однос науке са друштвом и за друштво.

Позиви у овом поглављу:

 • СwафС-15-2018-2019: Еxплоринг анд суппортинг цитизен сциенце
 • СwафС-16-2019: Етхицс оф Инноватион: тхе цхалленге оф неw интерацтион модес

Стратешка оријентација 5. Изградња базе знања за СwафС (релевантна за свих 5 тема у овом одјељку СwафС Радног програма тј. од СwафС-17-2019 до СwафС-21-2018)

Разумијевање паралелних процеса еволуције науке и друштва помоћи ће проактивном и антиципирајућем доношењу политика. СwафС ће испитивати како се друштвени актери, укључујући младе људе, понашају, разумију, реагују и интерагују са науком и научним развојем, и који су њихови мотиви за ангажованост у научним активностима. То укључује истраживање научне комуникације и заговарања у дигиталном свијету и како студији науке и технологије и различитих дисциплина (нпр. бихевиоралне науке, комуникационе науке, родне науке, лингвистика, друштвена антропологија) и мултидисциплинарни приступи – могу помоћи у разјашњавању интеракција између науке и друштва. Биће укључен фокус на неосвијетљена поља науке и иновација у односу на потребе и забринутост људи, посебно на мјере предострожности, научну неизвјесност, мјерење укључености РРИ у науку и иновације, родну димензију научног садржаја. Пажња би могла бити посвећена и награђивању постигнућа у РРИ како би се означиле организације које су РРИ-одговорне (одговарајући на питања како такав систем награђивања може да функционише и базиран на којим критеријумима). Још једна област је импликације дубинских промјена у науци и иновацијама и њихових интеракција са друштвом и економијом, као што је транзиција ка отвореној науци и отвореним иновацијама, и резултирајуће промјене у односу између науке и друштва.

Позиви у овом поглављу:

 • СwафС-17-2019: Цонсолидатинг анд еxпандинг тхе кноwледге басе он цитизен сциенце
 • СwафС-18-2018: Такинг стоцк оф тхе апплицатион оф тхе прецаутионарy принципле ин Р&И
 • СwафС-19-2018-2019: Такинг стоцк анд ре-еxамининг тхе роле оф сциенце цоммуницатион
 • СwафС-20-2018-2019: Буилдинг тхе СwафС кноwледге басе
 • СwафС-21-2018: Адванцинг тхе Мониторинг оф тхе Еволутион анд Бенефитс оф Респонсибле Ресеарцх анд Инноватион

Комплетне информације о овом конкурсу можете наћи на страници Ресеарцх Партиципант Портала Европске комисије:

хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/портал/десктоп/ен/оппортунитиес/х2020/цаллс/х2020-сwафс-2018-2020.хтмл#ц,топицс=цаллИдентифиер/т/Х2020-СwафС-2018-2020/1/1/1/дефаулт-гроуп&цаллСтатус/т/Фортхцоминг/1/1/0/дефаулт-гроуп&цаллСтатус/т/Опен/1/1/0/дефаулт-гроуп&цаллСтатус/т/Цлосед/1/1/0/дефаулт-гроуп&+идентифиер/десц

Радни програм за науку са друштвом и за друштво 2018-2020: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/дата/реф/х2020/wп/2018-2020/маин/х2020-wп1820-сwфс_ен.пдф

Подршка за учешће: Министарство науке, национална контакт особа за СWАФС – Бранка Жижић, бранка.зизиц@мна.гов.ме, 020 405 331