Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Европска Комисија позитивно оцијенила област науке и истраживања: Значајан искорак забиљежен у Х2020, али и другим акивностима на међународном плану

Европска Комисија позитивно оцијенила област науке и истраживања:  Значајан искорак забиљежен у Х2020, али и другим акивностима на међународном плану
Датум објаве: 19.04.2018 08:07 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европска комисија 17. априла 2018. године објавила је Извјестај о напретку Црне Горе за 2018. годину, у коме запажено мјесто заузима и прво отворено и привремено затворено Поглавље 25 „Наука и истраживање“. Европска комисија позитивно је оцјенила укупно стање у области Науке и истраживања у Црној Гори, са посебним акцентом на добре резултате у оквирном програму Х2020, који су Црну Гору у протеклој години први пут довели на ниво европског просјека. Ова чињеница додатно добија на значају уколико се зна да је недовољно учешће у овом програму била једна од кључних замјерки Комисије протеклих година.

Такође, похваљена је активност Црне Горе у програмима попут ЦОСТ-а и ЕУРЕКА-е, НАТО наука за мир и безбиједност, програмима Агенције за атомску енергију. као и активности на плану коришћења новог механизма подршке ЕК, такозваног ПСФ - Полицy Суппорт Фасилитy.

Захваљујући овом механизму, Црна Гора ће током 2018. имати прилику да користити експертску подршку Комисије за развој законодавног оквира и успостављање модела екосистема за подршку старт-уповима. Први експерти Комисије овим поводом у Црног Гори боравили су крајем јануара 2018. и до краја ове године очекују се још бар три посјете експертских тимова.

Крајње позитивно оцијењено је и доношење нове Стратегије научно-истраживачке дјелатности за период 2017-2021, али и почетак радова на успостављању Научно-Технолошког парка у Подгорици. Комисија је задовољна радом Иновативно-Предузетничког центра Технополис у Никшићу, оцјењујући га „фуллy оператионал“. Констатовано је да је Црна Гора, уз подршку Комисије, започела рад и на успостављању Стратегије Паметне Специјализације, која представља један од кључних докумената за сваку државу чланицу, али и земљу кандидата, те да ће наредни кораци на успостављању овог документа имати посебну пажњу Комисије.