Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Европска комисија објавила Х2020 МСЦА позив „Иновативне тренинг мреже“

Европска комисија објавила Х2020 МСЦА позив „Иновативне тренинг мреже“
Датум објаве: 13.09.2018 17:48 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке 

Европска комисија објавила је данас позив у оквиру Марија Склодовска Кири Акција „Иновативне тренинг мреже“ (МСЦА Инновативе Траининг Нетwоркс – ИТН), који се реализује кроз ЕУ Оквирни програм за истраживања и иновације „Хоризонт 2020“.

Циљ позива је обучавање нове генерације креативних и иновативних младих истраживача са предузетничким потенцијалима, који су способни да се суоче са постојећим и будућим изазовима и да своје знање и идеје претворе у производе и услуге од економског и друштвеног значаја.

ИТНподржава мрежу обука у истраживањима и/или заједничке програме докторских студија, који се реализују у партнерству универзитета, научноистраживачких установа, истраживачких института, привредних субјеката и других друштвено-економских партнера из Европе и шире.

Програм се заснива на јасно дефинисаним компаративним предностима партнерских институција и омогућава размјену знања, активности умрежавања и организацију конференција и радионица.

Млади истраживач, у смислу овог позива, је лице које се на датум ангажовања од стране установе корисника налази на прве четири године истраживачке каријере и које нема диплому докторских студија.

Корисник је правно лице из академског или не-академског сектора које потписује Уговор о гранту и које доприноси директно имплементацији истраживања, трансферу знања и обука у оквиру пројекта кроз запошљавање, менторство, пријем и обуке младог истраживача.

Крајњи циљ је унапријеђење каријере младог истраживача, кроз праћење напретка предложеног у Плану развоја каријере, због чега је посебна пажња на пројекту усмјерена на потребе истраживача, квалитет предложеног тренинга и квалитет менторства. Корисници гранта кроз пројекат требају да унаприједе сарадњу и размјену знања између сектора и дисциплина, да унаприједе квалитет програма обука и докторских програма и креирају мреже партнера које ће допринијети јачању интернационализације.

Постоје три врсте ИТН пројеката:

» Европске тренинг мреже (Еуропеан Траининг Нетwоркс – ЕТН) су мреже чији је циљ обучавање висококвалификованих младих истраживача и стимулисање предузетништва, креативности и иновација у Европи. Конзорцијум треба да чине најмање 3 установе корисници које се налазе у 3 различите земље чланице ЕУ или придружене земље.

» Европски индустријски докторати (Еуропеан Индустриал Доцторатес – ЕИД) подразумијевају укључивање не-академског сектора у докторски тренинг, како би вјештине које стиче млади истраживач боље одговарале на потребе јавног и приватног сектора. Конзорцијум треба да чине најмање двије установе корисници које се налазе у 2 различите земље чланице ЕУ или придружене земље. Најмање један члан конзорцијума треба да буде из академског сектора и најмање један члан из не-академског сектора, прије свега из привредног сектора (мала и средња предузећа).

» Европски заједнички докторати (Еуропеан Јоинт Доцторатес – ЕЈД) имају за циљ промоцију међународне, интерсекторске и интердисциплинарне сарадње у области тренинга на нивоу докторских студија у Европи кроз креирање заједничких докторских програма, а чија је сврха постизање заједничних диплома докторских студија или диплома докторских студија које издају двије или више установа корисника. Конзорцијум треба да чине најмање 3 установе корисници које издају докторске дипломе и које се налазе у 3 различите земље чланице ЕУ или придружене земље.

Рок за достављање пријава пројеката за овај позив истиче 15. јануара 2019. године у 17:00 часова.

Више детаља о овом позиву уз пропратну документацију и пријавне формуларе можете погледати на сљедећој wеб страници: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/портал/десктоп/ен/оппортунитиес/х2020/топицс/мсца-итн-2019.хтмл

Приручник за апликанте за ИТН позив можете погледати на сљедећој wеб страници: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/дата/реф/х2020/отхер/гуидес_фор_апплицантс/х2020-гуиде-аппл-мсца-итн_ен.пдф

За сва додатна питања, недоумице, појашњења, као и помоћ око припремем пројектне пријаве можете се обратити националним контакт особама за Марија Склодовска Кири акције (НЦП МСЦА): Филипу Петровићу, е-маил: фпетровиц@ац.ме, тел. 020 414 250, и Маријети Барјактаровић Ланзарди, е-маил: маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме; тел. 020 234 577.