Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Конференција на високом нивоу као подстрек јачању предузетничко-иновационог екосистема у Црној Гори

Најава: Конференција на високом нивоу као подстрек јачању предузетничко-иновационог екосистема у Црној Гори
Датум објаве: 22.03.2019 08:20 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У понедјељак 25. марта 2019. године у хотелу “Подгорица”, Министарство науке организује конференцију под називом „Ка предузетниц̌ко-иновационом екосистему Црне Горе“. Пројекат под истим именом покренут је у јуну 2018. године, у оквиру ЕУ програма Хоризонт 2020 – Подршка развоју политика, а након тога су предузете интензивне активности како од стране ангажованих експерата ЕУ тако и од стране пројектног тима у Црној Гори. Циљ је да се створи позитиван амбијент за раст и развој бизниса заснованих на знању, као и да се предузетништво ојача на свим нивоима.

Догађај означава финализацију пројекта и представља прилику да се представе његови резултати, али и да се с актерима из Црне Горе и иностранства покрене дискусија о реализацији препорука и успостављању ефикасног предузетничко-иновационог екосистема у нашој земљи. Влада Црне Горе је, на предлог Министарства науке, већ усвојила план којим ове препруке треба спровести у дјело. Ријеч је о Програму за подстицање иновативних стартапова, усвојеном у децембру прошле године. Програм је израђен у сарадњи са бројним учесницима Партнерства за креирање иновационог екосистема, у којем је отворен дијалог са представницима бизниса, академског сектора, државе и грађана.

Водећи се смјерницама које је добила у оквиру инструмента Подршка развоју политика (ПСФ), Црна Гора би одређеним измјенама у законодавству, финансијским инструментима и организацији сектора истраживања и иновација, довела до промјена које могу креирати нови, динамичан економски и друштвени ток, заснован на знању и иновацијама. Црна Гора треба да учи од најуспјешнијих земаља, слиједећи њихов примјер и постајући брза и проактивна у увођењу механизама који ће прво успорити одлив талената у домену иновација и предузетништва, а потом га и преокренути. Као мала земља која има потенцијал за брзу промјену оквирних услова, Црна Гора је сада у позицији да направи прекретницу у својој економији, базирајући је на знању, иновацијама и интернационализацији.

У оквиру конференције одржаће се три панела у којима ће своје излагање изнијети еминентни стручњаци у оквиру сљедећих тема:

Панел 1: “Предузетничко-иновациони екосистем – резултати пројекта”,
Панел 2: “Изградња капацитета за ефикасан стартап екосистем”
Панел 3: “Омогућимо раст иновација”.

На конференцији ће учествовати говорници на највишем нивоу: предсједник Владе Црне Горе, г. Душко Марковић, замјеница генералног директора за истраживања и иновације Европске комисије, гђа Сигне Ратсо, министарка науке, гђа Сања Дамјановић, министарка економије, гђа Драгица Секулић, експерти ЕУ ангажовани на пројекту, као и други истакнути гости из различитих сектора. Догађај ће направити простор за отворену дискусију о предметној теми с најактивнијим члановима иновативне заједнице Црне Горе и помоћи у бољој имплементацији Програма подстицања иновативних стартапова. Посебан гост и говорник је емеритус професор Небојша Накићеновић, из Беча.

Овдје можете преузети: