Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Радионице Европског института за иновације и технологију одржане у Црној Гори – инспирација за ученице

Радионице Европског института за иновације и технологију одржане у Црној Гори – инспирација за ученице
Датум објаве: 09.05.2019 09:23 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У марту и априлу 2019. године, Црна Гора је у Подгорици и на Цетињу била домаћин четири радионице које је финансирао Европски институт за иновације и технологију (ЕИТ), а које су за циљ имале да инспиришу ученице да размотре каријере у предузетништву, иновацијама и технологији.

Скоро 100 младих ученица из ОШ „Владимир Назор“, Цетињске гимназије и ОШ „Сутјеска“ имало је прилику да узме учешћа у једнодневним обукама, у оквиру којих су интерактивне активности комбиноване с излагањима успјешних жена, која подстичу на размишљање. Локални партнери у организацији радионица били су Институт за предузетништво и Завод за школство.

Радионице су биле добро примљене, као што то показују и коментари: „Срећна сам што у Црној Гори имамо радионице које охрабрују дјевојке да постану предузетнице“ и „Сада након радионице боље разумијем лидерство и предузетништво. Добила сам мотивацију да постанем предузетница“. На крају радионице учеснице су добиле “е-Сертификат” и постале чланице ЕИТ-ове друштвене мреже, која укључује вршњаке из других земаља, као и узоре и менторе.

Међу успјешним женама из Црне Горе биле су и директорка маркетинга и продаје црногорске компаније за развој интернет софтвера, економисткиња и тржишни експерт, суоснивач еколошке НВО чији се производи израђују од рециклираних материјала, као и представница министарства одговорна за активности везане за е-управу и сајбер безбједност.

Поменуте радионице биле су дио прве рунде радионица „Инспиративно лидерство и предузетништво“ које су одржане у школама у Хрватској, Италији, Црној Гори, Турској и Сјеверној Македонији уз учешће више од 500 ученица. Радионице су допринијеле имплементацији “Активности 8 – Тренинзи за развој дигиталних и предузетничких вјештина код дјевојака” Акционог плана за дигитално образовање Европске комисије. Сљедећа рунда радионица с фокусом на предузетничким и дигиталним вјештинама организоваће се у наредном периоду у Бугарској, Грчкој, Литванији, Румунији и Србији.


Европски институт за иновације и технологију је орган Европске Уније.