Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана ЦРОССБОW радионица

Одржана ЦРОССБОW радионица
Датум објаве: 13.05.2019 14:31 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке 
Министарка науке Др Сања Дамјановић данас је на Електротехничком факултету отворила ЦРОССБОW радионицу под називом „Ецо-Маркет Ориентед анд Регионаллy Цоннецтед Поwер Сyстемс оф тхе Футуре”. Министарка се захвалила професору Мујовићу на позиву и у свом излагању истакла важност Стратегије паметне специјализације (С3), као кровног елемента за успостављање функционалног истраживачко-иновационог екосистема у Црној Гори.

Министарство науке  Министарство науке
Израдом Стратегије паметне специјализације Црна Гора се прикључила иницијативи Европске уније којом се потенцира нови модел економског развоја на националном или регионалном нивоу заснован на циљаној подршци научно-истраживачким и иновативним активностима, навела је министарка.

Стратегија паметне специјализације (С3) је стратегија која утврђује приоритете развоја, а чији је циљ изградња конкурентске предности кроз повезивање сопствених снага у истраживању и иновацијама с потребама привреде. Стратегија овога типа треба да максимално искористи компаративне предности земље или региона кроз подстицање иновација, на тај начин доприносећи економском расту и укупном напретку друштва.

Иако је Црна Гора посљедња у региону кренула са израдом ове стратегије остварила је највећи прогрес на том пољу. С3 стратегија је рађена по боттом-уп приступу, у чијој изради је учествовало преко 300 људи и то највећи дио из приватног сектора, истакла је Дамјановић. Стратегија паметне специјализације базирана је на три вертикална стуба: одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, енергија и одржива животна средина, одрживи и здравствени систем, и хоризонтални Информационо-комуникационе технологије (ИЦТ).

У пројектима као што је ЦРОССБОW је тајна успјеха, јер овакви пројекти су у складу са стратешким циљевима паметне специјализације. Ово је један од 17 пројекта финансираних кроз инструмент ХОРИЗОНТ2020, а који је повукао средства од преко пола милиона еура, навела је министарка. Управо захваљујући овом пројекту у 2017. години је остварен нет-гаин, што се може видјети у графикону.

Министарство науке

На крају, министарка је позвала све присутне да аплицирају за конкурсе и да искористе инструменате који им стоје на располагању, истичући да је Министарство науке ту да подржи сваку добру иновативну идеју јер за циљ има да младим људима створи боље услове за усавршавање и усмјеравање њихове каријере у истраживачку дјелатност.