Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почео Хоризонт 2020 пројекат Управе поморске сигурности

Почео Хоризонт 2020 пројекат Управе поморске сигурности
Датум објаве: 28.05.2019 14:48 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


• ЦОМПАСС2020 ће унијети револуционарне промјене у надзору поморског саобраћаја у Европи, уз употребу савршене интеграције беспилотних средстава (летјелица и пловила) са осталим средставима у јединствени оперативни систем. Овај иновативни приступ ће бити први корак који ће водити промјенама оперативних процедура са којима поморске власти користе беспилотна средстава у операцијама.

ЦОМПАСС2020 јасно стреми прелазу са активности на иновативним и технолошким истраживањима према конкретним рјешењима на побољшању платформи, њиховом заједничком раду и обради података, и тиме стварајући претопставке за њихову употребу у реалним условима користећи јединствени Концепт Операција – ЦОНОПС (енг. Цонцептс оф Оператион)

• ЦОМПАСС2020 ће кулминирати финалном демонстрацијом која ће се одржати 2020. године на обалама Португала и укључит ће комбиноване операције више врста средстава: патролне бродове Поморске управе Португала, беспилотне летјелице са фиксним крилима АР5 и АР3 компаније ТЕКЕВЕР из Португала, подводно аутономно пловило А18-М компаније ЕЦА Гроуп из Француске и беспилотни мултикоптер компаније АИРБУС Д&С из Холандије.


Пројекат ЦОМПАСС2020 је почео 01.05.2019. године, и представља иницијативу Европске комисије (ЕК), вођену Поморском управом Португала, која има за циљ да допринесе заједничком циљу ЕУ и земаља чланица: јачању вањске сигурности и безбједности на морском простору. ЕК је одобрила уговор у оквиру Х2020 програма.

ЦОМПАСС2020 конзорцијум чине мноштво ентитета са различитим искуствима и компетенцијама из области сигурности и безбједности на мору. Пројектни тим од 14 партнера је распоређен у 9 земаља, представљајући централне и периферне дијелове Европе и узимајући у обзир друштвене изазове у свим дјеловима ЕУ. Разнолики конзорцијум је окупио крање кориснике, представнике индустрије као и научно истраживачке центре.
Крајњи корисницу су Поморска управа Португала као водећи партнер, Управа поморске сигурности-Министарство саобраћаја и поморства из Црне Горе, Министарство унутрашњих послова Уједињеног Краљевства и Центар за поморске анализе и операције за наркотике (МАОЦ-Н) са сједиштем у Португалу.

Представнике индустрије чине мала и средња предузећа попут ТЕКЕВЕР АСДС и ЕДИСОФТ-а из Португала и ИСД-а из Грчке, као и велики индустријски концерни попут НАВАЛ Гроупе и ЕЦА Роботицс из Франсцуске, АИРБУС Д&С из Њемачке.
Конзорцијум се ослања на истрживачке и иновативне капацитете реномираних европских истраживачких центара као НАТО Центар за поморска истраживања и експерименте (НАТО-ЦМРЕ) из Брисела-Белгија, ТНО и НЛР из Холандије и ИНЦАС из Румуније.
Главни циљ пројекта ЦОМПАСС2020 је да демонстрира оперативно рјешење за непрекидни надзор мора на великим удаљеностима од обале, повећавајући могућности за анализу и процјену ситуације за поморске власти и на тај начин доприносити смањењу трошкова уз повећање расположивости и поузданости операција.

Предложено рјешење се ослања на комбиновано коришћење средстава (летјелица и пловила), са и без посаде, како би се постигла већа покривеност, бољи квалитет информације и краће вријеме одзива у поморским операцијама. Рјешење ће бити базирано на иновативном ЦОНОПС-у, којим се користе више беспилотних летјелица и подводних пловила са најсавременијим карактеристикама, који ће бити лансирани са патролних бродова Поморске управе Португала и са копна. Рјешење ће бити подржано са централне локације као и са других интероперабилних центара.
Беспилотна средства могу послужити као даљински бродски сензори, који објезбеђују критичне податке за мисије и који се могу искористити за развој намјеснких услуга током пројекта, као што су нпр. модули за обједињавање података и анализу ризика. У задњој фази пројекта ће се урадити демонстрација и валидација резултата пројекта у Португалу у задњем кварталу 2020. године, и омогућиће конзорцијуму да представи развијено рјешење у реалном времену и стварном окружењу.

Управа поморске сигурности – Министарство саобраћаја и поморства у оквиру својих надлежности (трагања и спашавања на мору и надзора поморског саобраћаја), као крајњи корисник на овом пројекту, ће радити на дефинисању сценарија и захтијева крајњих корисника као и на изради и спровођењу планова за тестирање и валидацију понуђених рјешења. Значајна улога Управе ће бит и на десиминацији резултата пројекта, са посебним акцентом на АДРИОН регију.

Црна Гора је придружена програму ЕУ за истраживање и иновације, Хоризонт 2020, у периоду 2014-2020. г, а националну координацију обавља Министарство науке. Пројекат ЦОМПАСС2020 финансира се у износу од 4.838.490€ током 18 мјесеци трајања пројекта, а буџет Управе износи 150.000€.