Manja slova Veća slova RSS
>

Počinje sa radom Odsjek Marija Kiri Alumni asocijacije za Zapadni Balkan

Počinje sa radom Odsjek Marija Kiri Alumni asocijacije za Zapadni Balkan
Datum objave: 03.06.2019 10:47 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Marija Kiri Alumni asocijacija (MCAA) je globalna mreža naučnika koji su koristili ili trenutno koriste programe Evropske unije, iz okvira Horizont 2020, pod nazivom “Akcije Marija Sklodovska Kiri”. Cilj asocijacije je da unapređuje i razvija naučnu politiku i podstiče povezivanje nauke, privrede i društva u cjelini.


Nedavno formiran odsjek asocijacije za Zapadni Balkan, okuplja alumne širom regiona sa ciljem unapređenja saradnje u regionu i kreiranja snažne platforme za rješavanje izazova i korišćenje mogućnosti koje su pred naučnicima i naukom u Jugoistočnoj Evropi. Posebno, odsjek je veoma posvećen podizanju profila i istraživanju relevantnosti programa “Marija Sklodovska Kiri akcije” u regionu Zapadnog Balkana. Želi se postići da se više talentovanih istraživača svih generacija iz regiona uključi i aplicira za razne vrste projekata u okviru ovog programa.

Inicijalni sastanak odsjeka Marija Kiri Alumni asocijacije za Zapadni Balkan, održaće se 7. juna u Podgorici, i predstavljaće priliku da se osnivači odsjeka okupe i razgovaraju o trenutnom statusu nauke u regionu, kao i da naprave plan aktivnosti za narednu godinu. Jedna od tačaka diskusije će biti i uključenje u Generalnu skupštinu asocijacije, u martu sledeće godine, u Zagrebu i ESOF 2020, koji će se sljedeće godine, u julu, održati u Trstu i koji će poseban fokus imati na regiji Zapadnog Balkana.

Agenda sastanka može se preuzeti OVDJE