Manja slova Veća slova RSS
>

Održan radni sastanak s predstavnicima EIT Raw Materials

Održan radni sastanak s predstavnicima EIT Raw Materials
Datum objave: 02.07.2019 18:00 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 
Danas je u Ministarstvu nauke održan sastanak predstavnika državnih organa – Ministarstva nauke i Ministarstva održivog razvoja i turizma, Geološkog zavoda, opštine Podgorica kao i Univerziteta Crne Gore, s predstavnicima EIT (European Institute of Innovation and Technology) Raw Materials u cilju upoznavanja s mogućnostima saradnje institucija iz naše zemlje s najvećom i najaktivnijom inovativnom zajednicom za oblast sirovina u Evropi.

Nakon prezentacije modaliteta rada EIT Raw Materials, dr Slobodan Radusinović je predstavio status istraživanja i korišćenja primarnih i sekundarnih sirovina u Crnoj Gori. Ivana Vojinović i Almina Bučan su govorile o tekućem projektu remedijacije crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori, s akcentom na bazene crvenog mulja neposredno uz Kombinat aluminijuma. Imajući u vidu nedavno usvojenu Strategiju pametne specijalizacije Crne Gore, u kojoj je jedan od prioriteta Energija i održiva životna sredina, uključujući model cirkularne ekonomije u pristupu sirovinama, biće potrebna dodatna koordinacija politika kako bi se otvorile nove mogućnosti za valorizaciju sirovina u našoj zemlji. Saradnja sa EIT-om u ovom domenu, kroz realizaciju zajedničkih istraživačkih i inovativnih projekata, ali i učešće naših inovatora u EIT startap programima, zatim razvoj vještina kroz obrazovne programe, može značajno da ubrza proces i doprinese željenoj liniji razvoja cirkularne ekonomije.

Ispred EIT Raw Materials sastanku su prisustvovali: g. Kristof Kubacki, generalni menadžer CLC East, dr Lorens Lam, savjetnica u EIT Berlin i dr Mateja Košir, naučnica u Zavodu za građevinarstvo Slovenije, jednom od ključnih partnera EIT-a. Ispred tima iz Crne Gore prisustvovali su: Branka Žižić i Milena Milonjić - Ministarstvo nauke, Slobodan Radusinović – Zavod za geološka istraživanja, Ivana Vojinović, Dragan Asanović, Jelena Kovačević i Almina Bučan – MORT, Gordana Đukanović - Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Marjan Junčaj – Glavni grad Podgorica, prof. dr Mira Vukčević – Univerzitet Crne Gore i prof. dr Branislav Radonjić.