Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан радни састанак с представницима ЕИТ Раw Материалс

Одржан радни састанак с представницима ЕИТ Раw Материалс
Датум објаве: 02.07.2019 18:00 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке 
Данас је у Министарству науке одржан састанак представника државних органа – Министарства науке и Министарства одрживог развоја и туризма, Геолошког завода, општине Подгорица као и Универзитета Црне Горе, с представницима ЕИТ (Еуропеан Институте оф Инноватион анд Тецхнологy) Раw Материалс у циљу упознавања с могућностима сарадње институција из наше земље с највећом и најактивнијом иновативном заједницом за област сировина у Европи.

Након презентације модалитета рада ЕИТ Раw Материалс, др Слободан Радусиновић је представио статус истраживања и коришћења примарних и секундарних сировина у Црној Гори. Ивана Војиновић и Алмина Бучан су говориле о текућем пројекту ремедијације црних еколошких тачака у Црној Гори, с акцентом на базене црвеног муља непосредно уз Комбинат алуминијума. Имајући у виду недавно усвојену Стратегију паметне специјализације Црне Горе, у којој је један од приоритета Енергија и одржива животна средина, укључујући модел циркуларне економије у приступу сировинама, биће потребна додатна координација политика како би се отвориле нове могућности за валоризацију сировина у нашој земљи. Сарадња са ЕИТ-ом у овом домену, кроз реализацију заједничких истраживачких и иновативних пројеката, али и учешће наших иноватора у ЕИТ стартап програмима, затим развој вјештина кроз образовне програме, може значајно да убрза процес и допринесе жељеној линији развоја циркуларне економије.

Испред ЕИТ Раw Материалс састанку су присуствовали: г. Кристоф Кубацки, генерални менаџер ЦЛЦ Еаст, др Лоренс Лам, савјетница у ЕИТ Берлин и др Матеја Кошир, научница у Заводу за грађевинарство Словеније, једном од кључних партнера ЕИТ-а. Испред тима из Црне Горе присуствовали су: Бранка Жижић и Милена Милоњић - Министарство науке, Слободан Радусиновић – Завод за геолошка истраживања, Ивана Војиновић, Драган Асановић, Јелена Ковачевић и Алмина Бучан – МОРТ, Гордана Ђукановић - Агенција за заштиту природе и животне средине, Марјан Јунчај – Главни град Подгорица, проф. др Мира Вукчевић – Универзитет Црне Горе и проф. др Бранислав Радоњић.