Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Предавање познате португалске научнице и иноваторке, проф. Елвире Фортунато

Предавање познате португалске научнице и иноваторке, проф. Елвире Фортунато
Датум објаве: 30.08.2019 12:36 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Елвира Фортунато је редовна професорка одсјека за науку о материјалима Факултета за науку и технологију Новог универзитета у Лисабону (НОВА), директорица Института за наноматеријале, нанофабриковање и наномоделовање и ЦЕНИМАТ-а.

Била је чланица португалског Националног савјета за науку и технологију (2012-2015) и чланица Савјетодавног одбора ДГ ЦОННЕЦТ Европске комисије (2014-2015). Од новембра 2016. г. чланица је Високе групе Механизма за научно савјетовање Европске комисије.

Фортунато је пионирка европског истраживања у области транспарентне електронике, односно транзистора танког слоја базираних на оксидним полупроводницима, доказујући да се оксидни материјали могу употребљавати као прави полупроводници. 2008. године је стекла престижни грант Европског истраживачког савјета (ЕРЦ АдГ) из програма ФП7, за пројекат „Инвисибле“ који се сматра успјешном причом. Исте године са својим колегама је доказала могућност папирног транзистора, започињући нову област у папирној електроници.

Фортунато је публиковала преко 500 научних радова и током последњих 10 година добила више од 18 међународних награда и похвала за њен рад (нпр. Медаља Блаисе Пасцал - Еуропеан Ацадемy оф Сциенцес (2016); ИДТецхЕx САД 2009 (папер трансистор); Еуропеан Wоман Инноватион призе, Финска 2011, Цзоцхралски аwард Е-МРС, Чешка, 2017). Носилац је ордена Принца Хенрија морепловца, који јој је додијелио Предсједник Републике Португалије 2010. г. за њена научна остварења широм свијета.

Проф. Фортунато борави у Црној Гори поводом међународне конференције Yуцомат 2019 / WРТЦС 2019, која се од 2-6. септембра 2019. одржава у Херцег Новом.

Имамо част што ће проф. Фортунато одржати предавање и у Подгорици, 3. септембра у 11.30х у ЕУ Инфо центру, као гошћа Универзитета Црне Горе и Министарства науке. Предавање ће имати у фокусу могућности успјешног коришћења ЕУ фондова за науку и иновације, намијењено истраживачима и иноваторима свих генерација, као и креаторима политика у науци и иновацијама. Позивамо све заинтересоване да присуствују.