Manja slova Veća slova RSS
>

Održan Karavan Evropskog savjeta za inovacije u organizaciji Ministarstva nauke i Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije

Održan Karavan Evropskog savjeta za inovacije u organizaciji Ministarstva nauke i Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije
Datum objave: 19.09.2019 17:27 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Danas je, u organizaciji Ministarstva nauke i Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije, održan Karavan Evropskog savjeta za inovacije - EIC Roadshow in Montenegro. Na događaju je učestvovalo preko 100 zainteresovanih predstavnika biznisa, akademskog i javnog sektora. 

Na događaju su predstavljeni noviteti u podršci inovacijama kroz EU program Horizont 2020, u okviru aktivnosti Evropskog savjeta za inovacije (EIC), programa koji nudi finansijsku pomoć i usluge inovativnim startap kompanijama, malim i srednjim preduzećima, inovatorima, preduzetnicima i istraživačima, za razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, koji će doprinijeti ekonomskom rastu, kreiranju novih ali i unapređenju postojećih tržišta u Evropi.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke
 
Učesnike su na početku pozdravili Radosav Babić, generalni direktor u Ministarstvu ekonomije i Velibor Bošković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka, koji su govorili o postojećim crnogorskim prilikama za inovacije, ali i sve većim nastojanjem i brojnijim prilikama za unapređenje crnogorskog inovativnog ambijenta.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Visoka predstavnica Evropske komisije, Signe Ratso, zamjenica generalnog direktora u Generalnom direktoratu za istraživanja i inovacije (DG RTD) Evropske komisije, prisutnima je predstavila glavna usmjerenja Evropske komisije u oblasti inovacija. Evropski savjet za inovacije je predstavljen i kao dio budućeg Evropskog okvirnog programa za istraživanje i inovacije, Horizon Europe, koji stoji na raspolaganju nacionalnim akterima sa inovativnim idejama, u cilju njihovog uvođenja na tržište.

Na događaju su takođe prezentovane nove mogućnosti za finansiranje u okviru Evropskog savjeta za inovacije, kao i praktični elementi u vezi sa implementacijom i finansiranjem, o čemu su svoju ekspertizu sa prisutnima podijelile Ellas Papadopoulou i Agnieszka Stasiakowska, članice radne grupe u okviru EIC-a.
Kao nove mogućnosti finansiranja za 2019. i 2020. godinu naročito su istaknute šeme:

EIC Pathfinder – usmjeren na rane faze naučnog i tehnološkog istraživanja i inovacija novih ideja koje mogu dovesti do radikalno novih tehnologija u budućnosti, te razvoj novih istraživačkih zajednica kroz podsticanje kolaborativnih, interdisciplinarnih istraživanja na radikalno novim tehnologijama.
EIC Accelerator – namijenjen malim i srednjim preduzećima i startap kompanijama sa radikalno inovativnim idejama za razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, u cilju ubrzavanja rasta ovih preduzeća na globalnim tržištima.

Evopska unija je uspostavila i novo implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija „EIC Fund“ putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća. Za određene, viskoperspektivne inovacije sa potencijalom za proboj na trištima i promjenu postojećih paradigmi biće moguće finansiranje u iznosu čak od 17,5 miliona € za jedno preduzeće. Od toga grant je u vrijednosti od 2,5M € a investiranje u kapital do 15M €.

Ministarstvo nauke
Na kraju, v.d. direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, , prezentovala je nacionalne instrumente za podsticaj razvoja inovativne djelatnosti u Crnoj Gori, kao i neke od uspješnih priča koje sve više doprinose unapređenju opšteg inovativnog ambijenta, što je zapravo i jedno od nacionalnih strateških opredjeljenja predviđenih Strategijom pametne specijalizacije. Na tom putu, instrumenti EIC-a koji su na raspolaganju crnogorskim istraživačima i inovatorima su od posebnog značaja budući da Crna Gora, kao pridružena zemlja programa HORIZONT 2020, ima pravo na puni pristup svim sredstvima finansiranja, pod istim uslovima kao i države članice EU.

Sve prezentacije sa događaja biće dostupne na ovoj stranici od 20. septembra 2019.

Prezentacije možete preuzeti ovdje: