Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан Караван Европског савјета за иновације у организацији Министарства науке и Директората за истраживање и иновације Европске комисије

Одржан Караван Европског савјета за иновације у организацији Министарства науке и Директората за истраживање и иновације Европске комисије
Датум објаве: 19.09.2019 17:27 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Данас је, у организацији Министарства науке и Директората за истраживање и иновације Европске комисије, одржан Караван Европског савјета за иновације - ЕИЦ Роадсхоw ин Монтенегро. На догађају је учествовало преко 100 заинтересованих представника бизниса, академског и јавног сектора. 

На догађају су представљени новитети у подршци иновацијама кроз ЕУ програм Хоризонт 2020, у оквиру активности Европског савјета за иновације (ЕИЦ), програма који нуди финансијску помоћ и услуге иновативним стартап компанијама, малим и средњим предузећима, иноваторима, предузетницима и истраживачима, за развој и комерцијализацију нових производа, услуга и пословних модела, који ће допринијети економском расту, креирању нових али и унапређењу постојећих тржишта у Европи.

Министарство науке  Министарство науке
 
Учеснике су на почетку поздравили Радосав Бабић, генерални директор у Министарству економије и Велибор Бошковић, в.д. директора Научно-технолошког парка, који су говорили о постојећим црногорским приликама за иновације, али и све већим настојањем и бројнијим приликама за унапређење црногорског иновативног амбијента.

Министарство науке  Министарство науке

Висока представница Европске комисије, Сигне Ратсо, замјеница генералног директора у Генералном директорату за истраживања и иновације (ДГ РТД) Европске комисије, присутнима је представила главна усмјерења Европске комисије у области иновација. Европски савјет за иновације је представљен и као дио будућег Европског оквирног програма за истраживање и иновације, Хоризон Еуропе, који стоји на располагању националним актерима са иновативним идејама, у циљу њиховог увођења на тржиште.

На догађају су такође презентоване нове могућности за финансирање у оквиру Европског савјета за иновације, као и практични елементи у вези са имплементацијом и финансирањем, о чему су своју експертизу са присутнима подијелиле Еллас Пападопоулоу и Агниесзка Стасиакоwска, чланице радне групе у оквиру ЕИЦ-а.
Као нове могуц́ности финансирања за 2019. и 2020. годину нарочито су истакнуте шеме:

ЕИЦ Патхфиндер – усмјерен на ране фазе научног и технолошког истраживања и иновација нових идеја које могу довести до радикално нових технологија у будуц́ности, те развој нових истраживачких заједница кроз подстицање колаборативних, интердисциплинарних истраживања на радикално новим технологијама.
ЕИЦ Аццелератор – намијењен малим и средњим предузећима и стартап компанијама са радикално иновативним идејама за развој и комерцијализацију нових производа, услуга и пословних модела, у циљу убрзавања раста ових предузећа на глобалним тржиштима.

Евопска унија је успоставила и ново имплементационо тијело за ризично финансирање иновација „ЕИЦ Фунд“ путем инвестирања у капитал иновативних предузећа. За одређене, вископерспективне иновације са потенцијалом за пробој на триштима и промјену постојећих парадигми биће могуће финансирање у износу чак од 17,5 милиона € за једно предузеће. Од тога грант је у вриједности од 2,5М € а инвестирање у капитал до 15М €.

Министарство науке
На крају, в.д. директорка Директората за иновације и технолошки развој, , презентовала је националне инструменте за подстицај развоја иновативне дјелатности у Црној Гори, као и неке од успјешних прича које све више доприносе унапређењу општег иновативног амбијента, што је заправо и једно од националних стратешких опредјељења предвиђених Стратегијом паметне специјализације. На том путу, инструменти ЕИЦ-а који су на располагању црногорским истраживачима и иноваторима су од посебног значаја будући да Црна Гора, као придружена земља програма ХОРИЗОНТ 2020, има право на пуни приступ свим средствима финансирања, под истим условима као и државе чланице ЕУ.

Све презентације са догађаја биће доступне на овој страници од 20. септембра 2019.

Презентације можете преузети овдје: