Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Европски истраживачки савјет додјељује више од 600 милиона еура врхунским европским истраживачима – нови позив отворен до 04. фебруара 2020. године

Европски истраживачки савјет додјељује више од 600 милиона еура врхунским европским истраживачима – нови позив отворен до 04. фебруара 2020. године
Датум објаве: 11.12.2019 10:26 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Како ће климатске промјене обликовати површину Земље? Који су дугорочни здравствени учинци адитива у храни? Како онлине алати могу промијенити јавно заговарање и што то значи за демократију? Ово су само нека од питања која ће истраживачи из цијеле Европе сада моћи да истраже захваљујући недавно додијељеним средствима ЕУ.

Европски истраживачки савјет прогласио је јуче побједнике посљедњег конкурса за додјелу ЕРЦ грантова за оснаживање истраживачких тимова: 301 врхунски научник широм Европе добио је овај грант. Финансирање за ове истраживаче износи укупно 600 милиона еура. Уз ову подршку, нови добитници ће имати прилику да оснаже своје истраживачке тимове и остваре далекосежан утицај.

Том приликом, г-ђа Марија Габријел, европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, истакла је: "Знање развијено у овим новим пројектима омогућиће нам да разумијемо изазове са којима се суочавамо на фундаменталнијем нивоу и може нам пружити напредак и иновације какве нисмо могли ни да замислимо. Улагање ЕУ у истраживања која помјерају границе науке је улагање у нашу будућност, због чега је јако важно да постигнемо договор о амбициозном буџету Хоризонт Европа за наредни вишегодишњи период. Доступније финансирање истраживања би нам такође омогућило да створимо више могућности свуда у ЕУ – изврсност не би требало да буде питање географије".

Путем овог Конкурса, истраживачи 37 националности добили су средства, док је 31% средстава додијељено кандидаткињама. Ова рунда грантова требало би да створи око 2000 радних мјеста за постдокторанте, докторанте и друго особље које ради у истраживачком тиму добитника гранта.

Добитници ће реализовати своје пројекте на универзитетима и истраживачким центрима у 24 различите земље широм Европе. Истраживачки пројекти покривају широк распон тема из физичких и инжењерских наука; природних наука; и друштвених и хуманистичких наука.

Нови позив за подношење предлога пројеката за додјелу ЕРЦ грантова за оснаживање истраживачких тимова отворен је до 04. фебруара 2020.године.

ЕРЦ грантови за оснаживање истраживачких тимова намијењени су подршци водећим истраживачима у фази каријере у којој они консолидују (ојачавају) сопствене независне истраживачке тимове или програме. Потребно је да истраживачки тимови посједују научну изврсност и да су недавно успостављени.

Да би био квалификован за учешће, водећи истраживач мора испуњавати услов да је од момента одбране доктората протекло више од 7 а мање од 12 година (тј. докторат је додијељен у периоду од 01. јануара 2008. године до 31. децембра 2012. године).

Водећи истраживач има могућност да реализује истраживање у било којој држави чланици (ЕУ МС) или придруженој земљи (АЦ), укључујући матичну земљу, односно институцију. Водећи истраживач не мора обавезно радити у институцији домаћину у тренутку подношења приједлога. Међутим, међусобни уговор и обавеза Институције домаћина о начину на који ће се успоставити веза су потребни, ако приједлог пројекта буде успјешан.

Максимални износ гранта може бити до 2 милиона еура за период до 5 година. Додатних 1.000.000 еура може бити додијељено за трошкове који би били намењени: а) почетним трошковима истраживача који прелазе у земљу Евроспке уније или придружену земљу, из неке друге земље, као посљедица добијања ЕРЦ гранта; б) куповину опреме; ц) приступ крупним инфраструктурама од значаја. Од водећих истраживача очекује се да посвете минимално 40% свог радног времена ЕРЦ пројекту.

Радни програм Европског истраживачког савјета за 2020. годину можете да преузмете овдје: Радни програм ЕРЦ 2020.пдф

Информације за апликанте које детаљно описују како се попуњавају електронски формулари можете преузети овдје: Информације за апликанте за ЦоГ.пдф

Додатне информације: Милена Милоњић, национална контакт особа за Европски истраживачки савјет,

тел: 020 405 307, е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме